Från 24 februari 2011: Förhoppningsvis ska inte alla kunskaper eleverna fick behöva komma till användning. Men oj så bra att få lära sig sånt här. / Marianne

Kunskap och erfarenhet är alltid bra att ha. Även om förhoppningen i det här fallet är att man aldrig ska behöva använda sig av den.

Men om olyckan skulle vara framme, så vet ungdomarna i Arjeplog vad som gäller. Fjällsäkerhetskommittèn erbjuder alla elever i årskurs nio en informations- och utbildningsdag varje år.

Ifjol visade sig nyttan av sådana här insatser snabbt. Bara en kort tid efter utbildningen inträffade en skoterolycka ute på Hornavan.
-En av killarna som var med här ifjol, var med när olyckan hände. Han visste precis vad som skulle göras, och han gjorde allt rätt, berättar Thord Westerlund, ordförande för Arjeplogs Fjällsäkerhetskommittè.

Ett av inslagen under dagen är en fingerad skoterolycka, där eleverna själva får bedöma vad som ska göras, och hur det ska göras.
På “olycksplatsen” låg en person på marken alldeles intill skotern. Eleven Tobias Westling satte sig snabbt på huk och försökte få kontakt med den “skadade”.
Andra elever påminde om att en skadad person behöver värme, och bredde över mannen som låg på marken.

När de förstod att mannen inte varit ensam när olyckan inträffade, gav sig några av eleverna iväg för att försöka hitta den andra personen. Via mobiltelefon slog de larm, och snart kom både polis, fjällräddning och sjuksköterska till olycksplatsen. Eleverna fick sedan hjälpa till att ta hand om “olycksoffret”, och både fjällräddaren Åke Ranberg och sjuksköterskan Anna Westin förklarade hela tiden vad de gjorde, och varför.
-Sånt här är bra att kunna, konstaterade Tobias Westling när räddningsövningen var avslutad.

Tidigare under dagen hade eleverna bland annat fått prova på att leta efter sändare som placerats ut i snön, för att förstå hur sökandet efter lavinoffer kan gå till. De fick också information om polishelikoptern och hur den kan användas, och de fick prova så kallade “promille-glasögon”.
-Ta det lugnt när ni åker ut i fjällen, tänk er för och tro inte att ni är odödliga, för det är ingen av oss, poängterade polisen Martin Lestander innan dagen avslutades.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 24 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x