Från 20 februari 2011:  Ännu ett samarbetsprojekt för Hornavanskolan – ett elevutbyte med BMW:s skola i Tyskland. Men tiderna förändras, liksom utbildningsmöjligheterna. Blir skolan ens kvar i sin nuvarande form? / Marianne

Vanligtvis studerar Christian och Manuel på BMW: s skola i München. Men de senaste två veckorna har de istället pluggat på Hornavanskolan i Arjeplog – inom ramen för ett nystartat samarbetsprojekt.

-Jag hoppas och tror att det här är något som kan utvecklas i framtiden, säger Cathrin Söderberg, praktiksamordnare på Hornavanskolan.

Förfrågan om ett elevutbyte kom från BMW:s skola i höstas. Hornavanskolans rektor Niclas Felten sa ja, och nu är eleverna från Tyskland här.
De har deltagit i undervisningen på Hornavanskolans BST-program under två veckors tid.
-Reglerna är hårdare i vår skola än vad de är här, konstaterar Manuel.
-Och vi har större klasser, säger Christian.

Bland höjdpunkterna under deras första två veckor i Arjeplog nämns utbildningen i banteknik. Två dagars bilkörning på isbana, med Audi A4 Quattro. Och förstås skoterkörningen, som skett på fritiden.
-Jag gillar snabba saker, säger Manuel och skrattar.

Ingen av dem visste speciellt mycket om Arjeplog innan de kom hit.
-Vi hade hört en del av biltestare som jobbat här, berättar Christian. Att det är kallt här, och att det är rätt så lugnt…
När det gäller kylan, så har den överträffat alla förväntningar som Manuel och Christian hade. Och lugnet, ja, det har dom också upptäckt.
-Det är alldeles tyst här, konstaterar Christian. Och det är stor skillnad på Arjeplog och München, på alla sätt.
-Annorlunda. Inte bättre eller sämre, utan bara annorlunda, tillägger Manuel.

Nu väntar två veckor på BMW:s anläggning i Nåtti för Manuel och Christian. Exakt vad de ska göra vet de inte ännu, men de ser fram emot att få byta skolbänken och skolböckerna mot praktiskt arbete.
Veckan efter sportlovet åker två elever från Hornavanskolan till Tyskland för att praktisera på BMW: s utbildningsavdelning.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 20 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x