Från 11 februari 2011: Norrsken fascinerar och utmanar fortfarande många fotografer. Kanske är det dags för en ny norrskens-utställning? / Marianne

Norrsken fascinerar. Och många fotografer försöker fånga bilden av det fantastiska ljusspelet på himlen.

Påskens fotoutställning i Laisvall har temat Norrsken, och nu efterlyser Maria Söderberg fotografer och filmare som vill delta i utställningen.

Det latinska namnet för norrsken är Aurora Borealis, där Aurora står för morgonrodnadens gudinna, och Boralis betyder nordlig.
-Även det samiska namnet för norrsken, guovsahas, är besläktat med gryningsljus, säger Maria Söderberg.

Intresset för foto är stort i Arjeplog just nu. Fler och fler ansluter sig till Arjeplogs Fotografiska Sällskap, och kurser, träffar och fotoutflykter ordnas med ojämna mellanrum.
-Jag vet att det har tagits jättemånga fina bilder av norrsken i Arjeplogs fjällvärld, och det känns angeläget för mig att dessa bilder når en större publik, säger Maria. Människor kan färdas över halva jordklotet för att få uppleva detta vinterns ljusspel.

På skärtorsdagen, den 21 april, blir det vernissage för Norrskensutställningen. Platsen blir gamla skolan i Laisvall.
-Fotografen behöver inte vara närvarande själv, även om det förstås är önskvärt, säger Maria Söderberg. Och den som vill får sälja sina bilder i samband med utställningen.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 11 februari 2011. 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x