Från 1 februari 2011: Arjeplog först i Sverige. Det är så det ska vara. Vi ska våga gå före. Våga försöka. Våga satsa. Det är bara då utveckling sker. / Marianne

Arjeplog är först ut i Sverige med att erbjuda samtliga biltestföretag en tankstation för vätgas.

Den mobila tankstationen är nu invigd. Och satsningen ska förhoppningsvis säkerställa fortsatt utveckling av biltestverksamheten i Arjeplog.

Nästa steg kan bli en multifuelstation.

Alternativa drivmedel måste testas i kallt klimat. Och nu har fordonsindustrin alla möjligheter att utföra dessa tester i Arjeplog.

Det är Anders “Fixar´n” Wikström som från och med nu erbjuder möjlighet att tanka både vätgas och gasol.

-Det här kommer att öka möjligheterna för oss att få andra typer av tester, och kanske även tester under andra tider av året, säger Eva Quist, som nu ska undersöka vilka förutsättningar som krävs och finns för en multifuelstation.

Intresset för att utveckla bilar som drivs med alternativa drivmedel ökar snabbt. Flera tillverkare satsar på bränslecellsbilar, men det krävs omfattande tester innan den typen av bilar kan ersätta dagens bilar. Bland annat tester i kallt klimat.

-För att dessa tester ska kunna ske här krävs tillgång till bränsle, och det här är en viktig satsning på att förbättra infrastrukturen, säger Per-Gunnar Sundström, Swedish Proving Ground Association.

Den formella invigningen förrättades av kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. Även hon betonade vikten av att förbättra infrastrukturen och skapa ännu bättre förutsättningar för en utveckling av biltestverksamheten.

-Jag tror att inget enskilt biltestföretag vill göra en sådan här satsning, däremot är det viktigt att det finns en bra infrastruktur i det område där testerna ska utföras. Vi måste ligga i framkant och skapa bra förutsättningar för utveckling och forskning.

Parallellt med utredningen kring etablering av en multifuelstation, pågår också en utredning om det är möjligt att skapa en så kallad inomhusvinter.

-Att kunna erbjuda en kontrollerad vintermiljö skulle kunna förlänga testsäsongen, och erbjuda säkrare testmöjligheter. Men det är en gigantisk investering, och vi måste se över vilka infrastruktursatsningar som ska göras, vilka som på sikt kan gagna oss mest, säger Robert Granström från Test Site Sweden.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt 1 februari 2011.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x