Från 26 februari 2011: Tänk att restaurangen i Vuoggatjålme redan funnits i tio år! Åren går verkligen snabbt. / Marianne

Behovet har funnits länge. Och nu är restaurangen i Vuoggatjålme äntligen invigd.

-Det finns en hel del jobb kvar innan den är färdig, men köket är igång och nu kör vi, säger Frans Helamb.

Både restaurangbyggnaden och menyn har skapats med hänsyn till de speciella förutsättningar som råder just i Vuoggatjålme. Men det var inte riktigt så här Frans hade tänkt sig från första början…

-Vi var några stycken som pratade om att vi borde ha ett ställe där vi kunde träffas och ta en öl på kvällarna, berättar Frans. Jag tänkte att det skulle kunna funka i vårt stora hus, i källaren… Men så här blev det, och det känns riktigt, riktigt bra.
Restaurangen är byggd av Glommershus AB, och Frans flickvän Tina Wiklund, som utbildar sig till arkitekt, har haft stort inflytande på utformningen av byggnaden.

-Vi har försökt ta tillvara det som är unikt just här, förklarar hon. Mittskeppet är ljust och öppet, och här har vi den finaste utsikten, ut över sjön. Vid sidan av mittskeppet har vi valt att göra det lite trängre, lite mysigare.
Tina Wiklund berättar också att man inte nöjt sig med att använda skandinaviskt byggmaterial.
-Vi har gått ett steg längre, och valt norrländskt. Gran, furu och björk. Undantaget golvet, som är i ask, eftersom det är tåligare. På utsidan har vi locklistpanel, som ska strykas med en blandning av tjära, balsamterpentin och linolja.

Ett fyrtiotal gäster deltog i invigningsfesten. Restaurangsatsningen firades med blommor och presenter, och kvällens specialkomponerade meny bjöd på angenäma smakupplevelser.
Renbringa till varmrätt var måhända ett otippat val, men kocken Jonas Ringman bevisade med all tydlighet att det var ett bra val, och att det inte bara är de finaste styckningsdelarna av renen som är lämpade för restaurangmiddagar.

Förrätten, Rentartar på kavring med Västerbottensbakelse:

Varmrätten, Rostad renbringa med vinbärssky, syltade kantareller och potatisgratäng:

Efterätten, Vaniljpannacotta med hjorton och mandel:

Idag, lördag, öppnas restaurangen för allmänheten. De första bokningarna kom in långt före invigningen, och ett julbord är redan fullbokat.
-Egentligen hade vi inte ens bestämt oss för om vi ska ha julbord, men som det ser ut nu har vi bokningar för två sittningar, berättar Monica Helamb och skrattar.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 26 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x