Från 8 februari 2011: Ivar Lundmark gjorde avspark – deltagarna gick in i matchen med stort engagemang. Den här kvällen minns jag som en väldigt spännande lektion i lokal historia. Men fortfarande har jag fler frågor än svar. / Marianne
Vart tog det vägen, allt det som skänktes till Arjeplogs kyrka under Nasafjällsepoken? Förstördes nattvardskalken i en brand i Norge, eller finns den på Silvermuséet?
Hur många skogsarbetare jobbade runt Sädvajaure? Och vad åt gruvarbetarna mer än torrgädda?
Frågorna är många, och det är inte tyst en enda sekund. Det blev precis som Ivar Lundmark hoppats på.
Historia var inte ett ämne som tilltalade Ivar Lundmark när han gick i skolan. Men numera tycker han att det är mycket intressant. I synnerhet lokal historia. Så kom han på tanken att starta en kamratcirkel för att prata om Nasafjäll och silverbrytningen.
-Min tanke var att det ger kunskaper att sitta och resonera så här kring ett ämne, och alla har berättelser att dela med sig av, säger han.
Så startades en kamratcirkel, i regi av SPF och Vuxenskolan. Ivar Lundmark är noga med att påpeka att han inte är någon kursledare.
-Nej, jag tog initiativet, och gjorde avspark. Resten får spelarna ta hand om själva.
Och efter att ha suttit med vid bordet en kort stund kan man konstatera att matchen är i full gång.
Diskussionen böljar fram och tillbaka över bordet, från Nasafjäll via Storbodsund, till ett skeppsbrott utanför Piteå och så en liten avstickare ner mot Köpenhamn, innan samtalet kommer tillbaka till Silbojokk och Nasafjäll igen. För att strax efteråt handla om ångbåtar som trafikerat sjöarna i Arjeplogs kommun. Och vem som körde dessa ångbåtar.
-Jag har fått två biljetter en gång av en man, jag vet inte vem han var, men han hade varit kapten på en ångbåt, berättar Christel Samuelsson.
Efter hennes beskrivning av mannen är Ivar Lundmark och Lasse Lundqvist säkra på sin sak: det var skeppare Holmqvist.
Som grund för diskussionerna kring Nasafjäll har Ivar Lundmark en bok från 1923, skriven av Janrik Bromée.
-Det finns många berättelser runt Nasafjäll. Som i all historia finns en hel del skrönor, men också naturligtvis fakta. I den här boken har författaren verkligen försökt hitta fakta, och det finns källhänvisningar till alla uppgifter, berättar Ivar.
Men för många av de frågor som dyker upp finns inga svar i den boken. Och deltagarna i diskussionerna vill förstås veta mer. Och mer.
-Det blir att boka in ett besök på Silvermuséet, där kan vi nog hitta en hel del information, säger Ivar Lundmark.
Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 8 februari 2011