Från 15 februari 2011: Det finns människor vars engagemang aldrig tycks sina. Maria Söderberg är en av dem. Det är roligt när eldsjälars insatser uppmärksammas och belönas. Tyvärr stoppades Maria från inresa i Belarus, och utvisades när hon skulle hämta priset. Kulturarbetare utgör hot mot totalitära regimer – vilket märks tydligt än idag.  /Marianne

Maria Söderbergs engagemang i Vitryssland uppmärksammas nu av Malady Front, en ungdomsorganisation i Vitryssland.

Maria får utmärkelsen årets Pro-Belarus.

-Det är så roligt, jag ska åka dit i slutet av februari. Men det är inte säkert att jag får någon statyett med mig hem, förra året beslagtog KGB statyetterna, berättar hon.

Malady Front är Vitrysslands största och mest aktiva ungdomsorganisation. Maria Söderberg berättar att organisationens ledare sitter i fängelse, anklagad för huliganism, och en annan medlem sitter i fängelse anklagad för massoroligheter den 19 december i Minsk.

På sin hemsida berättar organisationen om anledningen till att Maria Söderberg får priset. Bland annat nämns hennes engagemang för litteratur- och kulturprojekt.
En av Marias filmer, “49”, finns också med i motiveringen. Den filmen handlar om gruvarbetares medellivslängd.
-Det är roligt att den filmen anses viktig, jag har en debatt med borgmästarens kansli i Saligorsk, som hävdar att medellivslängden var 60 år för gruvarbetare under jord, inte 49 år, berättar Maria Söderberg.

Här finns länk till Youtube och filmen ”49”. 

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 15 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x