Från 17 februari 2011: Kampen för bra vård har pågått under lång tid. Alla strider vinner man inte, och idag ser situationen kanske lite annorlunda ut, men precis som Sven Hällerstrand sa för tio år sedan så är det viktigt att lyfta frågorna hela tiden. / Marianne

Landstingsstyrelsen lovar att se över möjligheterna att ge mer pengar till de små vårdcentralernas verksamhet.

Det beskedet fick den grupp från Arjeplog som deltagit i en debatt med landstingsstyrelsen.

-Det känns hoppfullt, men vi måste fortsätta kampen, säger Sven Hällerstrand, ordförande för Hjärt- och Lungsjukas förening i Arjeplog.

Elva personer, representanter för olika föreningar i Arjeplog, åkte till Luleå den 15 februari för att medverka i en paneldebatt med landstingsstyrelsen. Gruppen fick då tillfälle att framföra sin oro inför hotet om indragningar på Arjeplogs vårdcentral.

-Det är allvarligt om vi förlorar badet, OBS-platserna och röngtenverksamheten, därför är det viktigt att vi lyfter upp frågorna, hela tiden, säger Sven Hällerstrand.
Under debatten förklarade Kent Ögren att de är medvetna om att de små vårdcentralerna har för lite pengar för att klara sina åtaganden.
-Vi fick löfte om att de ska se över den här frågan, och försöka få loss mer pengar. I sjukvårdsutredningen sägs ju också att vårdcentralerna ska förstärkas, konstaterar Sven Hällerstrand.

Arbetsgruppen, som idag består av representanter för flera föreningar, ska ha ett nytt möte i slutet av månaden. Till det mötet ska fler organisationer, bland annat representanter för näringslivet, bjudas in.
-Slaget är inte förlorat, och ju fler vi blir, desto lättare blir det att kunna påverka, säger Sven Hällerstrand.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 17 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x