Från 14 februari 2011: Det kan krävas mod att visa bilder från en blodig verklighet. Det modet fanns hos Izabelle. Men det krävs också mod att släppa in en okänd fotograf i sitt liv och sin vardag. Det modet fanns hos Per-Johan och Ellinor Fjellman. Resultatet blev en utställning som inte lämnade någon betraktare oberörd. / Marianne

Utanför elevhemmet i Arjeplog såg Izabelle Nordfjell något som fångade hennes intresse. Två personer och en renkalv – i en bil.

-Jag tänkte att det verkar intressant, så jag gick fram och bad om deras telefonnummer, berättar hon.

Nu – drygt ett halvår senare – visas fotoutställningen Jag och mitt djur på Galleri Kontrast i Stockholm. Här finns Izabelles bilder från Arjeplog – och familjen Fjellmans liv.

Izabelle Nordfjell kommer från Örnsköldsvik. Hon utbildar sig till fotograf på Nordens Fotoskola. Hennes lillebror Felix går Bilsystemteknikutbildning på Hornavanskolan i Arjeplog.
-Tack vare att han pluggar i Arjeplog så har jag också varit där en del, säger Izabelle.

När temat för examensutställningen, Jag och mitt djur, presenterades för Izabelle och hennes klasskamrater kom hon ihåg det hon sett i Arjeplog. Familjen som hade en tam renkalv. Det var familjen Fjellman, Per-Johan och och Ellinor.
Renkalven, som fått namnet Musse, hade av någon anledning övergivits av vajan, och blivit lämnad ensam.

Izabelle ringde till Per-Johan och Ellinor. Hon fick beskedet att hon var välkommen, och så åkte hon till Arjeplog.
-Jag bodde med dem i drygt två månader, det var jättespännande. Jag visste inte alls vad jag skulle mötas av, men vi fann varandra direkt och jag är tacksam över den möjlighet jag fått, säger Izabelle.

Izabelle Nordfjell konstaterar att hon, precis som många andra, egentligen inte har så stor kunskap om Sveriges egen urbefolkning. Och okunskapen kanske är extra stor när det gäller skogssamerna.
-När man ser något om samerna så är det ofta om fjällsamer. Och jag visste i princip ingenting om samer över huvud taget innan jag kom till Arjeplog. Det handlar om en helt annan verklighet än det jag är van vid, berättar Izabelle.

Vardagsliv, björnjakt, älgjakt, renslakt. Izabelle Nordfjell fick uppleva mycket under sin tid i Arjeplog. Och det bestående intrycket är att för renskötaren kretsar allt kring renen.
-Renens bästa kommer alltid i första hand. Allt handlar om renen, och den värderas högt. Samen och renen är liksom ett.

De bilder som nu visas på utställningen är fyllda av känslor, och lämnar ingen oberörd.
-Det är svårt att göra en sådan här utställning. Blod och renslakt, det ser så brutalt ut på bild. Men när man är där, när man är med och upplever det, är det naturligt. Det är så det är, förklarar Izabelle Nordfjell.

Den tama renkalven Musse, som egentligen är huvudorsaken till Izabelles fotodokumentation, syns inte på bild i den här utställningen. Men Izabelle har planer för sitt bildmaterial, som fortfarande växer.
-Jag har kontakt med familjen, och åker till Arjeplog ibland för att träffa dem. Nu senast var jag där vid jul. Tanken är att jag ska försöka skildra hela renskötselåret, i en egen utställning och förhoppningsvis i en bok.

Just nu gör Izabelle Nordfjell praktik på Dagens Industri i Stockholm. Dyra fastigheter och många herrar med slips och kavaj står i fokus för hennes uppmärksamhet just nu.
-Och här är jag mitt uppe i rusningstrafik, avgaser, massor av människor och stress överallt. Tänk vilken lyx att leva nära naturen istället, säger hon.

Utställningen visas på Galleri Kontrast i Stockholm fram till och med den 20 februari.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 14 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x