Från 17 februari 2011: Såna här möten… oj så saknade de är. Digitala träffar i all ära, men de är inte lika dynamiska och spännande som när människor i olika åldrar möts runt ett bord för att utbyta tankar och erfarenheter. Och vilken bra idé med att en barnläkare kommer till Arjeplog ibland, istället för att barnen ska behöva åka långt. Blev den idén verklighet? / Marianne

Hur ser en trygg och tillgänglig sjukvård ut för små barn och deras föräldrar i Arjeplog?

Den frågan vill landstingsledamöterna ha svar på. Därför besökte de Öppna förskolan, och här fick de raka, tydliga besked:

-Man måste vara frisk för att orka kämpa för den vård man har rätt till när man är sjuk. Vi vill ha bra läkare som stannar kvar, vi vill få åka till Sunderbyn när vi behöver det, och sjuksköterskorna här gör ett jättebra jobb!

Sex personer från landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning Syd deltog i träffen. Anita Gustavsson och Ulla Lundberg presenterade beredningen och dess arbete.
-Vi vet att klyftan mellan förväntningar/krav/möjligheter, och resurser/personal/ekonomi ökar. Men vi vill också att ni ska veta att era synpunkter och åsikter är viktiga och tas på största allvar, förklarade Anita Gustavsson.

Mammorna på Öppna förskolan hade många synpunkter och åsikter om vården och dess kvalitet lokalt och i länet. Både positiva och negativa upplevelser återgavs i diskussionen. Och en del tips fick beredningen med sig i bagaget.
-Jag förstår att vi inte kan ha en barnläkare stationerad här hela tiden, men skulle det vara möjligt att en barnläkare kommer hit vissa dagar?, undrade Sara Nordin.

Anita Gustavsson berättade att medelåldern i Hälso- och sjukvårdsberedning Syd är 55 år. Ingen av representanterna som kom till Arjeplog har egna småbarn, men de var snabba att erbjuda sina famnar till barnen på Öppna förskolan.

I diskussionerna framkom att de flesta upplever problem med att hela tiden mötas av nya, obekanta, läkare. Det handlar dels om att ingen ser helheten i sjukdomsbilden och patienten måste berätta sin historia vid varje läkarkontakt. Men också om ojämn kvalitet, både vad gäller vård och bemötande.
-Det går inte att säga att vården är bra eller dålig, det är så individuellt, och beror på vem du träffar, konstaterade Maria Nordlund.

Hälso- och sjukvårdsberedning Syd kommer att återvända till Arjeplog, för att ha fler möten med invånarna i kommunen. Målsättningen är att samla in så många synpunkter som möjligt från medborgarna, för att underlätta framtidens planering av hur vården ska se ut.
-Vi är er kanal in i politiken, där besluten tas, förklarade Anita Gustavsson.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 17 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x