Från 22 februari 2011: Jag tror att intresset för att studera vid Hornavanskolan finns kvar hos norska elever. Och skolan behöver fler elever om den ska finnas kvar. Men när Silverexpressen slutade köra blev det svårare att färdas över gränsen. I nuläget är gränsen dessutom stängd på grund av den pandemi som pågår. / Marianne 

Elever från Norge är intresserade av att komma och studera vid Hornavanskolan i Arjeplog.

Största intresset har visats för BST-programmet.

Under förra veckan åkte Laila Lundgren och Gry Helen Sivertsen över till Norge för att presentera Hornavanskolan och dess möjligheter för norska elever och lärare.
-Vi fick ett mycket positivt bemötande, berättar Laila Lundgren. Vi fick till och med förfrågningar om vi kan komma tillbaka nästa år.

Informationen var i första hand riktad mot elever från områdena runt Rognan, Fauske och Bodö.
-Kommunikationerna längs vägen till Bodö är ju fantastiska och ger bra förutsättningar, här går en direktbuss sex dagar i veckan, säger Laila Lundgren.

Laila och Gry Helen berättade om skillnaderna mellan en gymnasieutbildning i Sverige, och motsvarande utbildning i Norge. En skillnad är att utbildningarna i Sverige är treåriga, medan de i Norge är fyraåriga. En annan skillnad är att elever på Hornavanskolan får låna studiematerial, medan de måste köpa sådant i Norge.

Möjligheterna att åka skoter och snowboard på fritiden lockar naturligtvis. Men de olika programmen på skolan väckte också elevernas intresse, och Laila Lundgren berättar att ett tjugotal elever sa att de skulle söka en utbildning i Arjeplog.
-Flest frågor fick vi nog om BST-programmet, det väcker stort intresse överallt, konstaterar Laila Lundgren.

Upp emot 70-80 % av de elever som Laila och Gry Helen träffade har redan besökt Arjeplog, och vet en hel del om samhället. De såg många fördelar med att studera i Arjeplog.
-Vi berättade om de boendemöjligheter vi har på elevhemmet, och där konstaterade eleverna att de får mycket för pengarna, jämfört med vad som erbjuds i Norge, berättar Laila.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 22 februari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x