Ingela Bergman uppmärksammas nu av Kungliga Vitterhetsakademien för sitt arbete med att bygga upp och driva ett forskningsinstitut i Arjeplog. (Pressbild)

Ingela Bergman, tidigare chef för Silvermuseet och INSARC, har tilldelats Gustaf Adolfsmedaljen med H M Konungens medgivande, för sitt arbete med att bygga upp och driva INSARC, Institutet för arktisk landskapsforskning.

– Jag tar emot den med ödmjuk tacksamhet, och ser den här utmärkelsen som ett bevis för att man kan bygga upp framgångsrika forskningsmiljöer utanför universitetsmiljöerna, säger Ingela Bergman.

INSARC är ett forskningsinstitut som är tätt knutet till Silvermuseet i Arjeplog. Det invigdes år 2009, men tankarna på det hade Ingela Bergman fått långt tidigare.

– Vår forskningsverksamhet började 1998-1999, och då byggde jag upp ett team av forskare från olika håll, bland annat SLU. Trots att Silvermuseet ägde forskningsprojektet fick vi ofta frågor om vilket universitet vi var knutna till. Det var liksom ingen som trodde att man kunde bedriva forskning på en plats så här långt ifrån de traditionella forskningsmiljöerna. Jag ville göra en tydlig markering att det var vår forskning, att det är Silvermuseet och Arjeplog som är avsändare, och så småningom skapades då vårt eget forskningsinstitut.

Ingela Bergman betonar också att även om det nu är hon som får denna utmärkelse, så är forskningsinstitutet ett resultat av gott samarbete.

– Att bygga upp och driva en sådan här verksamhet förutsätter arbetskamrater och kollegor som är positiva och samarbetsvilliga, och jag har haft förmånen att ha sådana omkring mig. Jag är också väldigt glad över Silvermuseets nuvarande ledning med Malin Brännström i spetsen, och känner ett stort förtroende för att verksamheten kommer att fortsätta på ett bra sätt.

Gustaf Adolfsmedaljen med H M Konungens medgivande delas ut av Kungliga Vitterhetsakademien, i samband med akademiens årshögtid. I år sker detta digitalt den 19 mars.

Det är Riksantikvarien som föreslår vem som ska få medaljen, och förslaget ska godkännas av H M Konungen.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x