Från 7 februari 2011: Många arjeplogare brukar besöka Jokkmokks marknad, men såvitt jag vet är det inte många arjeplogare som brukar göra det som försäljare av slöjd och hantverk. Det här året hade vi minst tre på plats. Kul, och väl värt att uppmärksamma. / Marianne

Slöjd och hantverk från Arjeplog fanns med bland marknadsfynden i Jokkmokk.

-Det var inte så välplanerat för oss, men det var jätteroligt, säger Rigmor Lestander, som tillsammans med Gun-Britt Öberg besökte Jokkmokks marknad för första gången som försäljare.

Gunnar Edholm däremot, har många års erfarenhet som försäljare i Jokkmokk.

Men det är först nu som Gunnar kan ange Arjeplog som hemort. Och det gör han med stor glädje.
-Många vet att vi har längtat hit, och att vi nu äntligen har flyttat hem. Jag fick många trevliga kommentarer under marknaden, och träffade flera med arjeplogsanknytning som sa att de är glada över att vi bor här.

Gunnar Edholm har varit med som försäljare på Jokkmokks marknad sedan början av 1970-talet. Och de första åren hade han sin givna plats i Kaitumgården, där nu Rigmor och Gun-Britt hade sitt bord. De hade med sig sina egna alster, stickat, vävt, tovat och sytt. Dessutom Vivianne Karlssons glasfusing-smycken.

-Vi har varit med på en utställning i Jokkmokk i höstas, och nu, bara två veckor före marknaden fick vi frågan om vi ville ha ett bord, eftersom det kommit in en avbokning. Det var ju kort varsel, men vi sa ja, absolut! Sen blev det spännande, berättar Rigmor och skrattar.

Boendet löste sig till synes rätt så snabbt och enkelt. Rigmor och Gun-Britt lånade en husvagn som ställdes i ordning med vinterdäck och annat som behövde fixas.
Två dagar före planerad avresa gjordes upptäckten: ingen av de som skulle med till Jokkmokk hade rätt körkortsbehörighet för att dra den lånade husvagnen…
-Vad gör man? Men det ordnade sig, vi fick sova på golvet i ett kök, och det fungerade perfekt, säger Rigmor.

Enligt en artikel i tidningen NSD beräknas antalet besökare på årets marknad i Jokkmokk ha varit mellan 42 000 och 45 000 personer.
-Det är länge sedan förra gången jag var på marknaden i Jokkmokk. Och den här helgen var en upplevelse, det var så mycket folk, och så mycket aktiviteter, överallt, hela tiden. Eftersom vi var där under så lång tid hann vi se en hel del, till exempel den historiska marknaden, och invigningen. Får vi möjlighet, så gör vi gärna om det här, säger Rigmor Lestander.

Foto: Christina Sundqvist

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 7 februari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x