Från 12 januari 2011: Det har inte saknats idéer för att utveckla besöksnäringen i Arjeplog. Just den här idén förverkligades dock inte. Men med eller utan whisky så är Arjeplog fortfarande, precis som Ulrik Nordin sa då, en fantastisk plats där man kan skapa ett unikt upplevelsecentrum. / Marianne

Whisky ska ge nya arbetstillfällen i Arjeplog!

Ett samarbete mellan Hotell Silverhatten och Mackmyra har inletts, och redan idag kan den som vill köpa sitt eget whiskyfat i Arjeplog.

-Vi satsar helhjärtat på det här, säger Jan Edvardsson, Hotell Silverhatten, och Ulrik Nordin, Mackmyra Svensk Whisky.

Både Jan Edvardsson och Ulrik Nordin beskriver samarbetet som ett win-win projekt. För hotellägaren handlar det bland annat om en möjlighet att utveckla verksamheten även sommartid, och för whiskytillverkaren är Arjeplog den perfekta etableringsorten.

-Här gör vi en internationell satsning, fast vi fortfarande är kvar i Sverige, säger Ulrik Nordin. Och den här platsen är ju fantastisk, här kan vi skapa ett unikt upplevelsecentrum för de som är intresserade av whisky.

Jan Edvardsson berättar att de utländska besökarna ofta frågar efter lokalproducerade produkter, även i baren. Mackmyra tillhör redan idag en av de populäraste whiskysorterna i hotellbaren.

Men målgruppen är inte bara de utländska besökarna i Arjeplogs kommun. Förhoppningen är att även lokalbefolkningen, och privatpersoner eller företag i övriga delar av Sverige ska utnyttja möjligheten att köpa sitt eget whiskyfat, eller delta i whiskyprovningar i Arjeplog.

-Ett fat kostar från 10 000 kronor, och när vi har sålt 150 fat bygger vi Mackmyras nordligaste lager här, på Galtis, berättar Ulrik Nordin.
På hotell Silverlodge, som ligger på Galtis, kan sedan mindre exklusiva fat-ägarträffar och whiskyprovningar arrangeras. Till större arrangemang nyttjas resurserna på Hotell Silverhatten och Kraja.

Ett fat ger 48 flaskor. Varje fatägare får inbjudningar till fatägar-träffar, provsmakningar och andra upplevelser med whisky-tema.
-Whiskyn bör lagras minst tre år på fat, men vi rekommenderar fem, säger Ulrik Nordin. Och man bör besöka sitt fat varje år, klappa om det lite, kolla så att det inte läcker ur det och naturligtvis provsmaka innehållet.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 12 januari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x