Från 26 januari 2011: Vintern är en tuff tid för många djur, och utfodring kan hjälpa dem att klara sig. Numera är det kanske inte lika många som matar rådjuren som för tio eller tjugo år sedan, och stammen växer nog inte lika snabbt, men vi har fortfarande rådjur runt om i kommunen. / Marianne

Arjeplog har en stadigt växande rådjursstam. Utfodring sker runt om i kommunen, och rådjur etablerar sig på nya platser, exempelvis i Vuoggatjålme.

En av de första kända iakttagelserna av rådjur i Arjeplogs kommun skedde redan i mitten av 1950-talet.

-Vi blev lite förskräckta först, ingen visste ju riktigt vad det var, minns Anders Omma.

Det var Anders Ommas pappa, som på väg hem från kalvmärkning träffade på två rådjur. Året var 1955 eller möjligen 1956.
-Han kom från Verdejaur, det borde ha varit i augusti, och en mil från Tjallas fick han syn på två djur han aldrig sett förut, berättar Anders. Många trodde nog att det var renkalvar som blivit moderlösa, men så var det inte.

Vart de två rådjuren kom ifrån vet ingen. Men kanske kom de över från Norge.
-Under sommartid är det inga problem för dem att göra långa vandringar, konstaterar Anders Omma.

Liksom renarna gräver rådjuren i snön för att komma åt växtlighet på marken. Hittills har denna vinter varit gynnsam sett ur den synvinkeln, det har inte bildats någon isskorpa som täckt markvegetationen.

Men om det inte varit för den stödutfodring som sker på många platser i kommunen, skulle rådjursstammen knappast ha blivit så stor som den är idag.
Och stödutfodring av rådjur har pågått i många, många år. I exempelvis Jäckvik började byborna mata rådjuren redan under 1960-talet.

Hemma hos Anders Omma och Kerstin Westerlund i Jutis finns numera tretton trogna besökare på utfodringsplatsen.
-Det har varit fler, men tre stycken har blivit påkörda i vinter, berättar Kerstin.

Bröd, frukt och grönsaker är populärt hos rådjuren. Likaså renpellets. Kerstins släkt och vänner i byn känner väl till hennes intresse för att mata allehanda djur, och när hon fyllde år i somras fick hon den bästa present hon kunde tänka sig: en hel lastpall med renfodersäckar.
-Skulle jag inte få hjälp skulle det vara omöjligt att hålla så många rådjur med mat hela vintern, konstaterar hon. Jag är så tacksam för allt jag får.

De senaste veckorna har tre rådjur rört sig i området kring Vuoggatjålme och Polcirkeln. Även här sker stödutfodring.
-Vi har sett spår av rådjur tidigare år, de har passerat, men inte stannat så här länge. Nu ser det ut som om de blir kvar här, och då har vi två alternativ, antingen se på när de svälter ihjäl, eller så utfodra dem, säger Björn Helamb.

Foto: Marie Olsson

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 26 januari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x