Tre fall av Covid-19 har bekräftats på Vaukagården i Arjeplog. Smittspårning liksom kontinuerlig provtagning av personal och boende pågår, och de insjuknade har isolerats från övriga boende i huset.

– Det är en tuff period och det finns naturligtvis en oro för fortsatt spridning, men personalen hanterar situationen på ett fantastiskt sätt, med fullt fokus på att begränsa spridningen, säger Robert Cortinovis, socialchef i Arjeplogs kommun.

Den 4 januari gick kommunen ut med information om det första bekräftade fallet av Covid-19 på Vaukagården. Idag kom beskedet om ett tredje bekräftat fall.

– Det här är en väldigt nyckfull och lurig sjukdom eftersom man med väldigt lite eller inga symptom alls kan bära på viruset. Vi har vidtagit de åtgärder vi kan, vi isolerar redan vid misstanke, vi provtar både boende och personal och vi har nu högsta nivå på skyddsutrustning. Det innebär att var man än vistas i huset ska man bära munskydd eller visir, säger Robert Cortinovis.

Personal har avsatts för att ta hand om enbart de som har bekräftad Covid -19.

– Den personalen jobbar bara med dessa boende, inte med andra. VI har tagit in extra personal för att kunna göra så här, säger Robert Cortinovis.

Så här långt har ingen av de insjuknade behövt skickas till sjukhus för vård.

– Så länge en person inte behöver avancerad sjukhusvård får den personen vård på sitt boende. Läkare avgör om och i så fall när en person ska till sjukhus, och vi har läkare på plats dagligen.

Robert Cortinovis säger också att det är Regionen som ansvarar för smittspårning, men att man från kommunens sida är behjälplig.

– Smittspårning är ett tidsödande arbete, men vi vet ganska väl vilka som träffat de här personerna, både när det gäller personal och besökare.

Än så länge råder inget besöksförbud på Vaukagården, men man har gått ut med en vädjan om att anhöriga ska vara ytterst restriktiva med besök. Ett beslut om besöksförbud kan inte tas av kommunen, utan endast av Folkhälsomyndigheten.

– Vi har inget lagstöd för ett besöksförbud, och överväger att göra en ansökan. Men vi ser att man respekterar vår vädjan om att avstå besök, vi har inte haft ett enda besök på Vaukagården sedan vårt första bekräftade fall, säger Robert Cortinovis.

Samtliga boende på Vaukagården, utom de med bekräftad Covid -19, har fått den första dosen av vaccinet. Några ur personalen har också fått den första dosen.

– Vi fick 75 doser i den första leveransen, och prioriterade då personer i särskilt boende och med hemsjukvård. Det blev över några doser, och därför kunde vi också vaccinera några i vår personal. Arjeplog är en av de kommuner som kom snabbast igång med vaccinering, och det känns bra. Vi kunde göra det tack vare att vi hade personalresurser för att klara av det. Den andra dosen får de vecka 3, men redan efter den första dosen har man ett förhöjt skydd.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x