Från 21 januari 2011: Ännu en fastighet i Arjeplog som fyllt olika funktioner under årens lopp. Till exempel kiosk, turistbyrå och café. Och ännu en av alla de arjeplogare som förverkligar sina idéer och inte räds arbete, Britt-Marie Marklund. Hennes sommarcafé stängde inte ens när det blev höst och vinter. Hon bara fortsatte att hålla öppet. De senaste somrarna har hon funnits på torget med våffelservering. Kanske hittar vi henne där även denna sommar. /Marianne

Tänk, så mysigt det kan vara med ett litet café. Med personlig stil och inredning. Plats för ett tjugotal gäster. Kaffe naturligtvis. Semlor och riktiga bakelser också.

Jodå, det finns i Arjeplog. Och har öppet varje dag.

Det handlar om Bittes Café.

En mer central placering kan knappast hittas i Arjeplog. Bittes Café ligger i den gamla kioskbyggnaden, precis vid torget.
Här har det funnits caféverksamhet varje sommar de senaste tjugo åren, tack vare hantverksföreningen Gagnelit och Oknytt, som sålde lokalt hantverk och serverade våffelkaffe.

De senaste åren har fastigheten varit föremål för diskussioner på hög nivå. Ett tyskt företag har uttryckt intresse för fastigheten, kommunen har sagt ja, och beslutet har överklagats. Ärendet är inte avgjort ännu, och tills vidare så finns alltså Bittes Café här.

Gagnelit och Oknytt slog igen sin verksamhet här i augusti 2009. I tron att fastigheten skulle rivas. Men som sagt, ärendet är på grund av överklagningar inte avgjort ännu.
Och inför sommaren 2010 tog Britt-Marie Marklund kontakt med kommunen, för att undersöka möjligheterna att driva sommarcafé vid torget.

-Jag älskar att gå på café, det är jättehärligt. Och jag måste ha något att göra, jag kan inte bara sitta hemma, säger hon.

Vid månadsskiftet juni-juli kom verksamheten igång, och sedan har det bara rullat på. Hur länge hon kan fortsätta vet hon inte.
-Jag har fått löfte om att vara här till 15 mars i alla fall. Men jag drömmer om en sommar till…

Under vintern är det framför allt besökare i kommunen som hittar in på Bittes Café.
-Jag har mycket norrmän på besök här, de gillar fika, berättar hon.
Även biltestarna har hittat hit, och Britt-Marie berättar skrattande om när hon fick besök av tio tyska gäster.
-De var inte så bra på engelska. Jag kan inte tyska… Men det fungerade, med dålig engelska. Vi förstod varandra.

 

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 21 januari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x