Från 31 januari 2011: God mat i trevligt sällskap är ett recept som jag uppskattar och själv använder så ofta jag kan. Just nu undrar jag verkligen varför jag inte bad Rebecca om recepten för de rätter hon bjöd på också. / Marianne 

Linnedukar, vackert brutna servetter, trevligt välkomnande redan i entrén och god mat. Rebecca Wennerbergs projektarbete blev en mycket uppskattad festkväll i Mellanström.

-Det är första gången jag gjort något sådant här helt själv, och ja, jag känner mig ganska nöjd, säger hon.

Rebecca går tredje året på en Hotell och Restaurang-utbildning i Piteå. I utbildningen ingår ett valfritt projektarbete, och Rebecca bestämde sig för att bjuda in släkt, vänner och bekanta till en festmiddag i Mellanströms Folkets Hus.
Till sin hjälp hade hon Emelie Blind, Robert Lindblom och Olivia Söderberg.

Hon funderade länge och väl på menyn.
-Jag sneglade i böcker och letade på olika hemsidor på internet, berättar hon. Sen känner man ju vilka smaker som passar, och till sist bestämde jag mig.
Till förrätt blev det skaldjurssoppa, Clam Chowder på svenskt vis. Varmrätten bestod av älgrulader, mandelpotatissallad och rödvinssås.
-Desserten, Semifreddo med apelsinfiléer, är punschglass som jag har gjort själv, säger Rebecca.

Mmmmm, sa de tjugosex gästerna. Middagen fick högsta betyg, och önskemålet om en upprepning, minst en gång i månaden, framfördes från flera bord.
-Ja, det var jättekul, alla tyckte likadant, säger Rebecca. Det som var negativt, var att potatisen till varmrätten var lite för kall, jag hann inte med riktigt där. Men för att vara första gången så tycker jag att det gick bra ändå.

Och visst gick det bra. Som gäst under festkvällen kunde jag inte ana att Rebecca egentligen vill bli frisör istället för kock. Eller att Robert Lindblom egentligen är elektriker, och inte servitör.
-Han har aldrig gjort något sånt här tidigare, avslöjar Rebecca. Och ja, jag skulle helst vilja utbilda mig till frisör. Men jag tycker det är jättekul att laga mat också. Och göra bakelser. Det kanske jag ska visa upp så här någon gång…

Att ordna trerätters festmiddagar en gång i månaden blir förmodligen inte aktuellt för Rebecca och hennes kompisar. Men de har pratat om att göra något liknande igen.
-Ja, det var ju en rätt rolig idé. Jag och Emelie har pratat om att kanske göra en slags buffé, med plockmat. Där gästerna själva kan välja mellan en massa olika, lite annorlunda rätter och smaker.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 31 januari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x