Från 24 januari 2011: Om väggar kunde tala… Det här huset har under årens lopp fyllt olika funktioner och väggarna skulle kunna berätta mycket. Anettes vision om ett hus fyllt av verksamhet blev verklighet, jag har själv haft ett kontor i detta hus och trivdes väldigt bra. Något tioårsjubileum för ABF i detta hus blev det inte. Idag står den gamla nomadskolan tom och väntar på att rivas. /Marianne

Musikgrupper, föreningar, kulturarrangemang, studiecirklar och politiska partier. Det finns plats för alla i ABF:s nya lokal i Arjeplog, som är på väg att bli ett riktigt Kulturhus.

-Vi vill fylla huset med verksamhet, förklarar Anette Lundmark, som jobbar på ABF:s kontor i Arjeplog.

ABF har flyttat in i gamla Nomadskolan, som ligger vid ålderdomshemmet Vaukagården. Ett stort hus med tre våningar och många rum som kan utnyttjas på olika sätt.

I källaren pågår redan stenslipning för både ung och gammal, och när brännugnen har installerats, blir det även keramik-kurser här. Glasfusing och arbete med silverlera är andra verksamheter som planeras.

PRO, Byggnads, Hjärt- och Lungsjukas förening och socialdemokraterna har hyrt kontorslokaler, och fler hyresgäster är på gång.

-Föreningar kan ju gå ihop och dela på ett kontor, för att sänka kostnaden, tipsar Anette Lundmark.

I huset finns också utrymme för musik. Ett par grupper har installerat sig, och några nya band är på väg in.

-Musiken är en av orsakerna till att vi bestämde oss för denna lösning. Musikgrupper står för en stor del av vår verksamhet, och de behöver någonstans där de kan ha sina instrument och där de kan träffas och spela ihop, säger Anette.

Någon stor, genomgripande renovering av fastigheten sker inte i nuläget. Men en rejäl uppfräschning pågår.

-Vi har nog målat upp sextio-sjuttio liter färg redan, och vi är långt ifrån färdiga, säger Anette och skrattar. Det är mycket jobb, så vi tar lite i sänder.

ABF hade tidigare sitt kontor i den så kallade gamla tandkliniken på Drottninggatan. Ett riktig centralt läge. Men Anette ser inget problem med att ha flyttat ut från centrum.

-Nej, folk hittar hit ändå, jag tror inte att vi kommer att märka någon större skillnad i besöksfrekvens. Och här har vi bättre utvecklingsmöjligheter.

I februari planeras ett Öppet Hus, där lokalerna och aktiviteterna ska visas upp.

Ovanstående ariikel infördes i Arjeplognytt den 24 januari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x