Från 4 januari 2011: Flest motioner av alla riksdagsledamöter från Norrbotten. Bra jobbat Maria! Sedan det här skrevs har Maria Stenberg lämnat både riksdagen, Arjeplog och Norrbotten. Vem blir Arjeplogs nästa riksdagsledamot? / Marianne

Maria Stenberg, Arjeplog, har motionerat mest av alla norrbottniska riksdagsledamöter under 2010. Och under det här året ökar pressen på henne.

-Nu är jag den enda socialdemokratiska riksdagsledamoten som inte bor alldeles i närheten av E4:an. Vi måste se upp så att inte glesbygds- och inlandsperspektivet försvinner från debatten.

Det är Norrbottens Kuriren som har sammanställt statistiken över hur många motioner de norrbottniska riksdagsledamöterna skrivit. Maria Stenberg har skrivit 26 egna motioner, vilket är en mer än moderaten Krister Hammarbergh.

Marias motioner har berört olika områden. Exempelvis trafficking, mobiltäckning och kapaciteten på Malmbanan. En av de motioner som kan spåras direkt tillbaka till ett engagemang i hemkommunen Arjeplog handlar om att kommuner ska ha rätt att säga nej till uranbrytning.

-Jag gillar inte kärnkraft, och jag är inte intresserad av någon uranbrytning här, säger hon bestämt. Jag har väldigt svårt för att se något mervärde i uranbrytning i det som kallas Europas sista vildmark. Det är mitt hjärtas mening, men jag har också följt partiets hjärta, det finns ett kongressbeslut på nej till ny kärnkraft.

Maria Stenberg påpekar också att motionerandet bara är ett av de instrument hon kan använda i sitt uppdrag som riksdagsledamot.
-När man sitter i opposition har man ett begränsat antal möjligheter att påverka, och de flesta motioner får tyvärr avslag. Men det är viktigt att frågorna lyfts upp och finns med i diskussionerna, hela tiden. Sverige är inte bara avlångt, det är brett också. Det är en väsentlig skillnad på att bo i Arjeplog och Luleå, och för mig är det viktigt att belysa perspektiven.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 4 januari 2011. 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x