Från 17 januari 2011: Lasse Lundqvist…en mycket saknad berättare, fylld av historier och humor. Vilket genidrag att bjuda in honom till en Folkhälsodag! /Marianne

Lasse Lundqvist kan berätta. Om hur Kuorrokveik blev en kurort, om hur länsman och prästen försökte bota sjuka, och om hur arbetsvillkoren för sjuksköterskor och barnmorskor såg ut förr. Och om mycket annat dessutom.

Hans kunskap om Arjeplogs historia är imponerande.

Lasse Lundqvist var inbjuden till ett berättarcafé under Folkhälsodagen, för att berätta om hur sjukvården i Arjeplog fungerade förr.

Med glimten i ögat konstaterade han att det här med stafettläkare inte är något nytt för Arjeplogs del, sådana fanns här redan för mer än 100 år sedan.
-Och en sjukresa till Piteå tog tre dagar. Men de som överlevde resan fick träffa en läkare och de fick vård när de kom fram. Hur långa väntetider har vi idag?

I mer än fyrtio minuter berättade Lasse glimtar ur Arjeplogs historia. Han citerade personligheter som inte lever längre, han presenterade årtal, byggnader, människor och händelser utan att staka sig en enda gång. Eller jo, förresten. En gång, i slutet av hans berättarstund, tvekade han lite på ett namn.
-Äh, jag minns ju ingenting längre, ursäktade han sig med…

Men sanningen är väl att Lasse Lundqvist både minns mer, och kan berätta mer om Arjeplogs släkter och historia än de flesta andra.
Själv tycker han dock inte det är speciellt märkvärdigt.
-Det är mitt intresse, förklarar han. Och har man läst en sak ett par gånger så kan man det…

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 17 januari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x