Från 10 januari 2011: Jag har försökt flera gånger att bygga en igloo med block av packad snö, men såvitt jag kan minnas blev jag aldrig riktigt nöjd med resultatet. Jag säger inte att det är enklare att bygga en igloo med hjälp av en ballong och en snöslunga, men resultatet blir i alla fall bättre . / Marianne

Ungefär 15 minusgrader och vindstilla. Det är idealiskt väder för igloo-byggande.

Per-Åke ”Perra” Gustavsson och hans medarbetare i Sorsele Outdoor Event, Pelle Långdahl och Daniel Bengtsson, vet. De har många års erfarenhet av igloo-byggande i både Arjeplog och grannkommunen Sorsele.

Deras karriär som igloobyggare startade i Sorsele. Ryktet om deras kunnande spred sig till Arjeplog, och nu är det sjätte året i följd som de anlitas för att bygga igloos för event här.

Förra året användes en av deras skapelser i samband med presentation av en ny Mercedes AMG. Bilen placerades inne i igloon.
-Vi fick göra en speciallösning för det, bland annat med en port som var helt dold av packad snö, berättar Perra.

I år byggs en igloo vid hotell Silver Lodge på Galtis, och en på Kraja. Varje igloo tar ungefär en vecka att bygga, och stora mängder snö går åt.
-Ifjol blåste det fruktansvärt när vi skulle bygga här på Galtis. Då var det svårt, massor av snö som vi försökte bygga av blåste iväg nerför fjället, berättar Pelle Långdahl.

Perra, Pelle och Daniel använder snöslunga när de bygger en igloo.
-Vi börjar med en stor ballong, och ser till att vi har rätt tryck i den. Sen blåser vi på snön, berättar Perra Gustavsson.
Daniel räknar ut att det krävs ungefär 60 kubikmetersnö bara för att bygga väggarna upp till midjehöjd.
-Slungad snö. Så det handlar om mycket snö, säger Pelle.

Igloon som byggts på Galtis är ungefär 8 meter i diameter, med 4 meters takhöjd. Inuti byggs en bardisk av is från Vindelälven.
-Isen ska helst tas i strömmande vatten, där är den finast, förklarar Perra. Men främsta orsaken till att vi tar med is hemifrån är att vi har speciell utrustning där, som gör det enklare att ta upp isen.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 10 januari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x