Från 17 januari 2011: Ja, hur gick det för kalven? Jag kan i alla fall inte minnas att den avlivades, men det kan vara tufft för betande djur att hitta föda under vintern, så helt säker på att den klarade sig till sommaren är jag inte. / Marianne
Den älgkalv, som blev moderlös för en vecka sedan, uppehåller sig vid Kyrkholmen och Strömvägen.
Boende i området oroar sig nu för hur det ska gå för älgkalven.
Det var förra tisdagen som en älgko dog efter att ha gått ner sig i en vak.
Räddningstjänsten kom till platsen för att försöka rädda henne, men trots två timmars hårt och riskfyllt arbete misslyckades räddningsförsöket. Älgkon dog på iskanten, precis när de lyckats få upp henne ur vattnet.
Kalven blev bortskrämd från den svaga isen, och klarade sig. Men den är fortfarande kvar i samma område, och under måndagen fick både Arjeplognytt.se och Polisen i Arjeplog påringningar med funderingar om vad som ska hända med älgkalven.
Ska den avlivas? Svälta ihjäl? Skrämmas bort? Bli ihjälkörd? Finns det anledning till oro för skolbarnen som går längs Kyrkholmen? Frågorna och funderingarna är många.
Martin Lestander, polis i Arjeplog, vill helst inte försöka skrämma älgen från området nu.
-Det är stor risk att det går fel, att vi skrämmer ut den på svag is, menar han. Jag har varit och tittat på kalven, den ser ut att vara i bra skick, och jag tror att den har förutsättningar att klara sig utan att svälta ihjäl.
Förhoppningen är att älgen självmant ska söka sig ut från tätbebyggt område.
-Det vore naturligtvis det allra bästa, säger Martin Lestander.
Att älgkalven skulle utgöra en fara för människor tror Martin inte.
-Nej, men om någon upplever att den visar aggressivitet, eller om den går igenom isen, ska man naturligtvis ringa polisen. Sedan får vakthavande befäl i Luleå ta beslut om vad som ska göras.
Telefonnumret som ska användas är 114 14.
Bilderna är tagna av Grit Horther och Marianne Hofman
Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 17 januari 2011.