Från 25 januari 2011: Än så länge har det inte blivit något hotell i Jäckvik. Men utveckling pågår. Byn har fått en alldeles ny och stor butik och både antalet fritidshus och efterfrågan på tomter ökar. / Marianne

I Jäckvik byggs det som aldrig förr. Fritidshus växer upp på varje ledig tomt som finns, och det skapar framtidstro.

Thomas Westerlund, som tillsammans med frun Anne-Kirsti driver byns skidanläggning, Jäckvik Fjällcenter, skissar på en utbyggnad i större format. Det handlar om bland annat nya liftar och nedfarter, stugbyar och ett hotell.

-Det finns utvecklingsmöjligheter, säger han.

Jäckviks skidlift byggdes 1990, som Sveriges längsta släplift med sina 1 927 meter. Backen är familjevänlig, och förutom de två breda nedfarterna finns några mindre skogsslingor.
Här finns också spår för längdskidåkning, och fina skoterleder.

Thomas och Anne-Kirsti Westerlund tog över driften av Jäckviks skidlift 1998, och drömmer om att utveckla anläggningen till ett riktigt stort Fjällcenter. Efterfrågan på boende i byn är betydligt större än tillgången.
-Jag tror att det finns förutsättningar för att göra en stor satsning här. Och kraven på boendestandard ökar hela tiden, en stugby och ett hotell skulle vara riktigt bra, säger Thomas.

I restaurangen ordnas ibland temakvällar med musikunderhållning. Eftersom en stor del av anläggningens gäster kommer från Norge, bokas ibland musikgrupper från Norge för att spela här. Men Thomas Westerlund hoppas även kunna boka in fler lokala förmågor.
-Det vore roligt. Men vi kan inte ha alltför stora musikgrupper, utrymmet är begränsat, och vi måste ha plats för gäster i restaurangen också…

Åtta personer jobbar vid anläggningen nu under säsongen. Restaurangen har plats för upp till nittio personer, här finns lägenhetsboende och en husvagnscamping med 115 platser. Inför den här säsongen har nya skidor, skor och skotrar införskaffats för uthyrning. Skotrarna är Skidoo Renegade e-tec 600 och Lynx 600 ace 4takt.

Anläggningen hålls öppen fram till första maj. Efter den helgen är det ingen idé att hålla öppet. Thomas har försökt, men antalet gäster är för få för att det ska vara lönsamt.
-Vi skulle kunna hålla öppet längre, skidbacken håller, men det är inte många som vill åka skidor då. Gräsmattor ska klippas, båtar ska sjösättas, och folk ställer undan vintergrejerna.

Att antalet fritidshus i byn ökar märks förstås även på Jäckvik Fjällcenter.
-Alla stugägare åker inte slalom, men visst märker vi att det blir mer folk i byn, säger Thomas Westerlund. Och intresset för området ökar, många tar med sig vänner till stugan, och sedan vill vännerna också ha en egen stuga…

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 25 januari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x