Från 26 januari 2011: Tuffa tider kommer och går. Det gäller att både hålla modet uppe och våga tänka framåt. Precis som Torbjörn Holmlund. / Marianne

Det har varit tungt och tufft för Hornavan Hotell. Mycket tungt och mycket tufft. Men nu vågar Torbjörn Holmlund lyfta blicken, se framåt och satsa på utveckling.

-Att vi har klarat de här två åren är egentligen otroligt. Men nu har vi alla möjligheter att gå vidare, och nu kan äntligen utvecklingsarbetet ta fart, säger han.

Torbjörn Holmlund är en av entreprenörerna bakom satsningen på Hornavan Hotell. Beslutet om satsningen togs i en tid när allt pekade uppåt, och förhoppningarna var stora.
-Men i samma ögonblick som vi satte spaden i jorden här vände konjunkturen helt om. Allt pekade neråt, neråt, säger Torbjörn och skakar på huvudet.

Men vad att göra? Byggprojektet hade startat, ett grundavtal om boende för biltestare var undertecknat. Det fanns liksom ingen återvändo.
-Att vi klarade av det, både mentalt och ekonomiskt, är otroligt. Men vi gjorde det, konstaterar Torbjörn. Fast två år är förlorade, vi har bara jagat kostnader, levt ur hand i mun och inte kunnat satsa alls på utveckling.

Visst finns det fortfarande moln som vilar tungt och dystert över Hornavan Hotell. Exempelvis hotet om ett vite på 100 000 kronor och rivning av kåtan som står intill hotellet. Och det faktum att de inte får utnyttja vare sig sjö- eller bergvärme, på grund av närheten till vattentäkt.
-Men jag hoppas att det löser sig, säger Torbjörn förhoppningsfullt.

I dagsläget är hotellet fullbokat. Och Torbjörn jobbar för fullt med att skapa anledningar för besökare att komma till Arjeplog och Hornavan Hotell.
-Jag byggde om en skola i Svansele, mitt ute i skogen. Dit har jag lockat folk från hela världen, nu är vi uppe i trettio tusen personer per år, så jag tror mig veta hur man gör… Här i Arjeplog finns ännu bättre förutsättningar, vi har tentakler ut i hela världen. Men jag har inte all kompetens som krävs för att sy ihop paket som är bäst för just Arjeplog, så jag tar hjälp av de som kan den biten.

Svansele Vildmarkscenter har femton år av utveckling bakom sig. På Hornavan Hotell startar utvecklingen nu. Och Torbjörn har planer, för båda anläggningarna.
-Två nya rum ska skapas i Svansele, det första kan nog öppnas sommaren 2012. Och här på Hornavan Hotell är allt förberett och klart för att lyfta taket och bygga ytterligare en våning…

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 28 januari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x