070-344 20 23

Från 29 januari 2011: Att byta jobb flera gånger under året är inget ovanligt om man bor i Arjeplog. Det här är ett exempel på hur man kan anpassa livet efter de olika förutsättningar som råder under olika säsonger. /Marianne

Biltestverksamheten ger upphov till många arbetstillfällen i Arjeplogs kommun.

För elfte året driver Lena Fjellström-Marklund sin lilla fiskbutik, där kunderna nästan uteslutande är utländska biltestare.

Lena´s fish shop finns vid foten av Öberget. Verksamheten är igång fyra månader per år, och den vara som säljs mest av allt är rökt lax.
-Från början hade jag ambitionen att ha öppet även resten av året, inte bara under biltestsäsong, men jag insåg snabbt att det inte gick, säger Lena.

Precis som många andra i Arjeplog satsar Lena istället på flexibilitet och tillfälliga jobb. Konsum, Systembolaget och elevhemmet är några av de arbetsplatser hon har under vår, sommar och höst.
-Man får vara beredd att hoppa in där man behövs, och det är lite kul att byta jobb, säger hon.

Merparten av kunderna är tyskar, fransmän och italienare.
Öppettiderna är anpassade efter kundernas behov, det vill säga efter deras restider. För det är när de utländska biltestarbetarna är på väg hem som de kommer till Lena för att handla. Många är stamkunder, som återvänder gång på gång, år efter år. Andra är nya bekantskaper, som fått tips av sina kollegor om Lena´s Fish shop.

Inför årets säsong var Lena lite tveksam till hur hon skulle göra med fiskbutiken. De senaste två åren har varit dåliga, och eftersom satsningen kräver mycket tid och ork, övervägde hon att inte öppna alls.
-Men jag blev övertalad att öppna i alla fall, att ge det här ett år till innan jag bestämmer mig för att lägga av. Och det ser faktiskt mycket mer lovande ut i år…

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 29 januari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x