Från 20 januari 2011: En höjdpunkt för filmälskare. Ja, så kan man beskriva Arjeplogs Filmfestival Tro, Film & Kärlek. Niklas Westling var en av initiativtagarna och under flera år även en av eldsjälarna bakom festivalen. Årets festival blir – som så mycket annat – i digital version. / Marianne

Filmer som berör och ruskar om. Samtal som inspirerar och engagerar.

Arjeplogs Filmfestival Tro, Film & Kärlek har gjort sig känd som Sveriges kanske minsta filmfestival, men en av världens finaste.

Nu laddar Niklas Westling för 2011 års höjdpunkt för filmälskare.

Årets Filmfestival blir den sjunde i ordningen. Festivalen gästas varje år av skådespelare, regissörer och producenter, som i en dialog med publiken berättar om de filmer de varit med och skapat.
Den här gången finns bland andra skådespelarna Stefan Sauk, Samuel Fröler och Olle Sarri på gästlistan.

Bortsett från filmtitlar och gäster ser det mesta i festivalprogrammet ut ungefär som vanligt. Men varför ändra på ett bra koncept?
Niklas Westling, en av initiativtagarna och eldsjälarna bakom Arjeplogs Filmfestival, förklarar vad det är som driver honom att oförtrutet jobba vidare med festivalen, år efter år:
-Den glädje man ser i mötet mellan filmpublik och filmskapare. Det enorma intresse och det fantastiska gensvaret Filmfestivalen fått.

Arjeplogs Filmfestival är välkänd, och har ett gott rykte bland filmskapare. Flera av de gäster som en gång varit inbjudna, vill gärna komma tillbaka.
-Under alla dessa år har jag aldrig hört någon säga “nej, jag vill inte” när jag bjudit hit dem, berättar Niklas Westling. Men trots det är det ibland svårt att sy ihop programmet. Någon är upptagen med filminspelning, någon annan med teater och så vidare. I år har till exempel både Stefan Sauk och Samuel Fröler andra engagemang under helgen, men de valde ändå att komma hit och medverka på fredagskvällen.

Och trots att årets filmfestival inte ens startat, har Niklas redan börjat fundera, drömma och planera inför nästa års festival.
-Rickard Wolff, Rolf Lassgård och Jägarna 2. Kanske Svinalängorna och Pernilla August. Det vore kul, säger han.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 20 januari 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x