Från 11 januari 2011: Människorna, naturen och fjällen i Arjeplog. Det var det som Gunnar Edholm längtade efter i mer än 25 år. Sedan flyttade han hit. Han bor fortfarande kvar, och har fortfarande både verkstad och butik i källaren i det hus som en gång var Filadelfias möteslokal. Jag är säker på att det är fler som längtar efter att flytta hit, och jag hoppas att fler gör det! / Marianne

Som han har väntat. Och längtat. Men nu har drömmen äntligen gått i uppfyllelse. Slöjdaren Gunnar Edholm har hittat sitt hem i Arjeplog.
Och nu har skaparlusten och inspirationen återvänt.

-Jag behöver naturen och fjällen, säger han.

Arjeplogs kommun är långt ifrån obekant för Gunnar. Här har han sina rötter, även om han är född och uppvuxen i Jokkmokk.
-Jag tog min första snus i Rackträsk, som fyraåring, berättar han och skrattar gott.
Under hela sitt liv har han behållit kontakten med Arjeplog, och släkten här.

I Jokkmokk bodde Gunnar Edholm som barn granne med bland andra Lars Pirak. Han växte upp med slöjden och skapandet ständigt närvarande, och pappas Anton Enarsson-kniv var fantastisk.
-Än idag anser jag Anton Enarsson vara en av våra allra duktigaste slöjdare. I mina ögon kan ingen nu levande slöjdare mäta sig med honom. Det han skapade, utifrån sina förutsättningar, är otroligt.

Gunnar Edholm började med trä- och hornslöjd. I vuxen ålder kom han i kontakt med en silversmed, och blev intresserad även av det materialet. Ett hängsmycke i form av en fjällripa blev det första silversmycket han designade, men efterföljarna kom i rask takt. I dag kan Gunnar visa upp en imponerande kollektion, och nya smycken är på gång.
-Jag kokar av inspiration och arbetslust nu, säger han entusiastiskt.

Till Arjeplog kom Gunnar och hans Ingela i våras, från Lycksele. Och det var en efterlängtad flytt.
-Jag har sett fram emot att flytta till Arjeplog i mer än 25 år, och äntligen, äntligen är vi här, säger han.
I huset på Kyrkholmen, det som en gång var Filadelfias möteslokal, har han inrett en butik i källaren. I garaget bredvid har han sin verkstad.
-Nu börjar det kännas som om saker och ting har funnit sin plats, säger han. Fram till nu har allt handlat om flytt, bygg och inredning.

Vad är det då för speciellt med Arjeplog, vad är det som lockat och dragit Gunnar och Ingela hit?
-De härliga människorna. Hårda, men hjärtliga, säger Gunnar efter att ha funderat en kort stund.
Naturen och fjällen har naturligtvis också stor betydelse. Både Gunnar och Ingela hyser en ohämmad passion för att vandra i fjällen.
-Vi har redan hittat ett paradis, i Guijaure- och Nasafjällsområdet. Men vi har mycket kvar att upptäcka av de här fjällen, säger Gunnar.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 11 januari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x