Tre elever och en personal på grundskolan i Arjeplog har nu bekräftats smittade av covid -19.

Någon stängning av grundskolan är inte aktuell just nu.

– Nej, inte i nuläget. Följer naturligtvis situationen noga och i dialog med smittskyddsläkaren på Region Norrbotten, men att stänga en grundskola är i nuläget inte en effektiv smittskyddsåtgärd. Dessutom är det förknippat med många negativa konsekvenser för eleverna, säger utbildningschef Fredrik Westerlund.

Han poängterar också att eleverna har rätt till grundskola, och de dagar som skulle försvinna vid en tillfällig stängning måste tas igen vid något annat tillfälle.

– Man kan förlänga vårterminen, men det innebär att sommarlovet förkortas. Man kan också använda sig av sportlov och påsklov, eller lördagar och söndagar, men då försvinner de lediga dagar eleverna skulle haft om skolan hållits öppen, säger Fredrik Westerlund.

Arjeplog har varit relativt förskonat från covid-19 under hösten. Men under årets första vecka bekräftades tre fall på Vaukagården/Tallbacken, och nu har smittan spridit sig ut i samhället. Under vecka 2 rapporterades 9 fall av bekräftad covid-19 i Arjeplog.

I kväll nåddes Fredrik Westerlund av beskedet om ytterligare fyra bekräftade fall, elever och en personal på grundskolan.

– Vi har gått ut med information till vårdnadshavare, personal och andra berörda. Det handlar om att fortsätta följa de skärpta råd om hygien och avstånd som vi har givit hela tiden, och om att vara uppmärksam på symtom, säger Fredrik Westerlund.

Han har förståelse för att många känner oro med anledning av den ökning av bekräftade fall vi nu ser i Arjeplog.

– Ja, det är klart att det finns en oro, även inom skolan. Alla är måna om varandra och om varandras hälsa, men hos personalen råder även ett lugn och en trygghet i att vi följer riktlinjerna, och har man symptom så stannar man hemma. På det sättet kan vi begränsa smittspridningen.

På sociala medier har röster för en stängning av skolorna redan höjts.

– Det är ett av de verktyg vi kan använda, men det är inte aktuellt i nuläget eftersom vi inte har någon bekräftad smittspridning i skolan. Jag har meddelat smittskyddsläkaren om de fall vi känner till och jag kommer naturligtvis att föra en dialog med honom om läget. Men just nu ser jag inte att det skulle vara en effektiv åtgärd att stänga skolan, säger Fredrik Westerlund.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x