Från 27 december 2010: Vilket bra initiativ! Människors berättelser är spännande. Precis som Ted Kullbrandt stöter jag ibland på människor som inte tror att de har något att berätta, och precis som han tänker jag att alla har en egen historia som är värd att berättas och bevaras. / Marianne

Alla har något att berätta. Och Ted Kullbrandt vill få fler att berätta.

-Historier från förr, om skolgång, om arbete, om det dagliga livet, det är något som väcker intresse, och jag vill samla ihop lite historia från Arjeplogsbygden i en bok, säger han.

Ted Kullbrandt går tredje året på Hornavanskolan. Samhällsutbildning med språkinriktning. Som projektarbete driver han ett så kallat UF-företag, där UF står för Ung Företagsamhet. Affärsidén är att skriva och sälja en bok, Historier från förr.

-Tanken har legat och grott under en längre tid. Jag har alltid fått höra historier från förr, och det är intressant, säger han. När jag då fick möjligheten att göra det här som projektarbete i skolan bestämde jag mig för att testa.

Projektet har marknadsförts bland annat via lappar på anslagstavlor i Arjeplog.
Hittills har responsen inte varit så god, men Ted Kullbrandt misströstar inte.
-Jag har tre-fyra intervjuer som är klara, och jag har fått tips om några som jag ska kontakta. Jag räknar med att boken ska innehålla tio berättelser, säger han.

Intervjuerna spelas in på band, och utifrån inspelningarna skriver Ted sedan ner berättelserna.
-Ett problem är att många inte tror att de har något att berätta, men alla har en historia att dela med sig av, säger Ted. Och jag vill samla ihop historier från bygden, gärna sånt som handlar om det som kanske var lite annorlunda förr.

Ted har kontaktat ett par olika tryckerier för kostnadsförslag. Planerad utgivning är månadsskiftet januari-februari.
-Slutbokföringen i mitt UF-företag ska göras i maj, så innan dess ska boken vara både tryckt och såld, säger Ted med ett skratt.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 27 december 2010.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x