Från 9 december 2010: Musiken har fått gå före allt annat i Sofia Jannoks liv, och den har följt med mig många mil i bilen. Den skiva jag lyssnat mest på släpptes 2013 och heter Áhpi – Wide as Oceans.   / Marianne

FOTO: Carl-Johan Utsi

Med rötterna i Rävudden och hemmet i sitt hjärta lever Sofia Jannok sitt liv i hela världen. Sången och musiken är hennes följeslagare.

-Jag har haft många andra planer genom livet, men på något sätt så har det ändå varit musiken som fått gå före allt annat, säger hon.

Jag träffar Sofia i Arjeplogs kyrka en stund före hennes konsert här. Dessförinnan har jag lyssnat på hennes Sommar-prat i P1 från 2009 (rekommenderas varmt, mycket trevligt att lyssna till) samt ett urval av hennes musik, och jag har läst flera av de artiklar som skrivits om henne.

Jag får en bild av en kvinna som är mycket stolt över att hon är same – men samtidigt har attityden ” ja, jag är en same – so what?”.

-Det stämmer precis, utbrister hon. Same, det är jag varje dag, året om. Men jag är inte ute i det offentliga rummet som same, för att uppfylla någon slags samisk kvot eller utgöra ett exotiskt inslag. I det offentliga rummet vill jag vara som sångerska, artist och låtskrivare.

Sofia Jannok är mycket bestämd på den punkten. Och javisst, hon har tackat nej till uppdrag där hon känt att hennes samiska ursprung har varit viktigare än hennes musik.

-Det är en svår balansgång, mycket svår, konstaterar hon. Det är naturligt för mig att vara en same, och jag vill inte att någon ska ta ifrån mig det.

Sofia är en trogen och återkommande gäst i Arjeplogs kyrka, även om det är långt mellan hennes offentliga framträdanden här.

-Jag var här senast i maj, på min kusins bröllop. Och det är ofta i Arjeplogs kyrka vi samlas, till bröllop, begravningar och andra högtider. Men det är nog flera år sedan jag hade någon konsert här.

Småland, Halland, Kina, USA, Turkiet…. Sofia Jannok rabblar några platser och länder hon besökt under 2010.

-Det har varit ett lugnt år, ett år av återhämtning. Och därför fanns utrymme för den här turnén, som är extra rolig, eftersom jag så sällan är ute i Sápmi nu.

Två skivor har hon gett ut – hittills. Och den tredje?

-Det vore jätteroligt, men inte än på ett tag. Jag har planer och projekt på gång, men det kanske inte är en skiva som står först i tur, svarar hon lite undflyende.

Och några närmare besked om vad som är på gång, och när, vill hon inte ge i dagsläget.

I den nu pågående turnén besöker Sofia Jannok, förutom Arjeplog, även Korpilombolo och Gällivare.

Konserten i Arjeplogs kyrka blev verklighet tack vare ett samarbete mellan Sparbanken och Arjeplogs församling.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt 9 december 2010.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x