Från 17 december 2010: Medeltemperaturen i november 2010 är fortfarande den lägsta som uppmätts i Arjeplog sedan 1945.  Jag säger inte att det var bättre för tio år sedan, men jag kan i alla fall konstatera att det är annorlunda, och jag längtar efter stadiga isar på våra sjöar. I år är medeltemperaturen för november noterad till -1,1 grader. /Marianne

Tycker Du också att det varit ovanligt kallt den senaste tiden? Det är inte så konstigt.

Medeltemperaturen under november månad blev den lägsta som hittills uppmätts i Arjeplog, -12,7 grader.

Den normala medeltemperaturen för Arjeplog i november ligger på -6,9 grader.

Och även om det just nu är mildare, så kommer kylan tillbaka.

-Redan på söndag kan ni räkna med -20 till -25 grader, säger Linnea Rehn på SMHI.

 

De siffror som redovisas ovan är hämtade ur SMHI:s preliminära statistik för november 2010.

SMHI har gjort temperaturmätningar i Arjeplog sedan 1945. Medeltemperaturen för november månad i år ligger nästan sex grader under den normala.

-Ändå inleddes månaden med milt väder, det var drygt en vecka in i november som det vände och blev kallt, berättar Linnea Rehn.

 

Det är en så kallad högtrycksblockering som orsakat den långvariga kylan.

-Ett högtryck ute på Atlanten gör så att kall luft strömmar ner över Sverige, och den varmare luften tvingas längre söderut, förklarar Linnea Rehn.

 

Just nu är det dock varmare i Arjeplog med omnejd. Och blåsigt. Och snöigt. Men kylan är på väg tillbaka. Och enligt SMHI:s prognoser kommer hela landet att få en vit jul i år.

-Så var det förra året också. Men före det så var det nog länge sedan hela landet var snötäckt vid jul, säger Linnea Rehn.

 

Vädrets och temperaturens skiftningar är slumpartade. Linnea Rehn konstaterar att det inte går att hitta några återkommande cykler.

-Nej, det finns inga jämna mellanrum mellan varma eller kalla vintrar. Lokalt handlar det om en slumpvis variation. Förra året hade vi riktigt kallt i Sverige, men totalt sett, över hela jorden, så var det varmare än vanligt förra året.

För att hitta en novembermånad som var nästan lika kall som årets, måste vi blicka tillbaka till 1956. Då var medeltemperaturen i november i Arjeplog -12,4 grader. Då noterades också ett november-köldrekord, -34,0 grader.

Den lägsta temperatur som noterats i Arjeplog i år är -30 grader. Det var den 25 november.

Sveriges lägsta medeltemperatur i november hittar vi i Nikkaluokta, -16,2 grader. Även där en notering som ligger närmare sex grader under normal medeltemperatur.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 17 december 2010.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x