Från 30 december 2010: Delar av den här artikeln skulle kunna publiceras på nyhetsplats även idag. Det är nämligen många älgar i rörelse längs våra vägar nu också. Ta det lugnt i trafiken! För övrigt har älgen på bilden inget med texten i artikeln att göra.. Bilden är troligtvis tagen året innan i Revi, där den här älgen tillbringade en såvitt jag vet olycksfri vinter tillsammans med sin mamma Hängöra. / Marianne

Det är mycket vilt i rörelse kring vägarna nu. De senaste fem veckorna har elva älgpåkörningar inträffat i Arjeplogs kommun, de flesta längs Silvervägen.

-Det har varit ovanligt många olyckor nu, konstaterar Dan Marklund, en av polisens kontaktpersoner vid viltolyckor i Arjeplogs kommun.

Hittills denna vinter har ingen älgkollision inom Arjeplogs kommun orsakat några allvarliga personskador. Och de flesta av älgarna har klarat sig med livet i behåll.
Men Dan Marklund vill ändå uppmana trafikanterna att ta det lugnt längs vägarna.
-De som kör Silvervägen varje dag upplever att det är mer älg i rörelse kring vägen nu än tidigare år, berättar han.

Förutom de elva älgolyckorna har minst två rådjur blivit påkörda under de senaste veckorna. Ett i Jutis och ett i Rackträsk.
-Sedan vet jag inte hur många renpåkörningar som har skett, den statistiken har jag inte, säger Dan Marklund.

Den som kör på ett vilt djur är numera, enligt lag, skyldig att kontakta polisen. Även om man inte bedömer att djuret skadats allvarligt.
-Det räcker inte att kontakta markägaren eller jakträttsinnehavaren, påpekar Dan Marklund.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 30 december 2010.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x