Från 6 december 2010: Julmarknad med försäljning, tävlingar, mat, människor… så avlägset det känns just nu, i denna tid av isolering och avstånd till andra människor. Men visst minns vi så kul det var med julmarknaderna i Mellanström, och tänk så viktigt det är med eldsjälar som ordnar sådana här arrangemang. / Marianne

Loppmarknad på sommaren – julmarknad på vintern. I Mellanström jobbar eldsjälarna året om för att locka besökare till byn och få ihop pengar till driften av Folkets hus.

-Och så har vi roligt samtidigt, säger Ros-Marie Söderberg och Christina Sundqvist och skrattar gott.

Årets julmarknad bjöd på bland annat skyttetävling, lotterier, hantverk av alla de slag, mat, hästskjuts, grötservering, sång- och musikuppträdande, luciatåg och en minglande tomtefamilj.

Inne i Folkets hus stannade många till och beundrade de verk som konstnärerna Roland Pantze, Gärdis Lindgren och Barbro Holmström visade. I samma rum visades en modell av Huset som Gud glömde, från skräckfilmen med samma namn.

Ett annat modellbygge som visades upp i Mellanström var Joar Jonssons. Han har gjort en modell av det hus han och hans föräldrar bor i. Julmarknadens besökare fick gissa vilken gata huset finns på, och den tävlingen vanns av Marianne Löfmark, som direkt kände igen det hus hon tidigare bott i.

Låg- och mellanstadieelever från Öbergaskolan i Arjeplog ställde upp med pepparkakshus i en annan tävling. Mer än trehundra personer röstade, och vinnare blev årskurs ett med sitt “Plötsligt händer det”, ett pepparkakshus fyllt av händer.

Förutom äran fick klassen 1 000 kronor i prispengar.

Årets julmarknad hade ett femtiotal utställare och uppskattningsvis runt tusen besökare. Christina och Ros-Marie planerar redan för nästa år, och de är övertygade om att arrangemanget har en stor utvecklingspotential.

-Utomhus kan vi växa hur mycket som helst, säger Christina. Och lyckas vi få norrmännen att upptäcka hur trevligt vi har, kan besöksantalet säkert fördubblas.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 6 december 2010. 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x