Från 25 december 2010: Det är en lycka att ha ett jobb som man trivs med, och det är en lycka att det finns butiker även ute i byarna. Precis som Jocke säger handlar det om så mycket mer än en plats där man kan köpa det allra nödvändigaste. Och ju mindre kundunderlaget blir, desto viktigare blir köptroheten. / Marianne

Efter sju år som butiksföreståndare i Slagnäs överväger nu Joakim Allqvist att flytta. Till Slagnäs naturligtvis.

-Jag älskar mitt jobb, men det börjar bli tufft att pendla, konstaterar han.

Joakim, eller Jocke som han kallas, bor i Arvidsjaur. Men sin kraft och sitt engagemang väljer han att lägga på Lanthandeln i Slagnäs.
-Det här är så mycket mer än en butik, det är en träffpunkt, en viktig mötesplats för många. Och att jobba här är det roligaste jag gjort i hela mitt liv.

Lanthandeln i Slagnäs ägs av en ekonomisk förening, och Jocke upplever att de flesta byborna är köptrogna.
-Det är roligt när folk ringer och frågar “har du det eller det hemma?”. Om jag svarar ja, så säger dom “bra, då kommer jag och handlar hos dej”. Om jag svarar nej, så säger dom “okej, då köper jag det någon annanstans”, och det är så det måste fungera. Det är skillnad på en stor och en liten butik, och vi har inte allt i vårt sortiment.

En liten butik har svårt att konkurrera med de större butikerna även när det gäller priser.
-Det är klart att varorna blir lite dyrare hos oss, men det kostar ju en slant att köra till andra ställen för att handla också, konstaterar Jocke. Och ingen blir miljonär av att driva en lanthandel, det är omöjligt. Men så länge det rullar på och går runt, så är det bra. Fast man får aldrig sätta sig ner och vara nöjd, man måste hela tiden lyssna på kunderna och vara beredd att förändra eller utveckla.

Biltestverksamheten är viktig för hela Arjeplogs kommun, och den innebär en välkommen omsättningsökning för lanthandeln i Slagnäs.
-Vi behöver biltestarna, de betyder mycket för affären. Just nu säljer vi en hel del lax till dem, och det blir ett jättebra tillskott för oss, säger Jocke Allqvist.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 25 december 2010.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x