Från 12 december 2010: Näthandeln har ökat under lång tid, även i Adolfström. Här har Marianne Thorfve drivit sin handelsbod både på plats i byn och på nätet i mer än tjugo år. Imponerande! /Marianne

Det är mitten av december, och högsäsong för Handelsboden i Adolfström. Butiken är öppen dygnet runt, och kunder från hela världen hittar hit. Första julbeställningen kom redan i juni…

-Nätbutiken är en fantastisk lösning, konstaterar Marianne Thorfve, en av de första företagarna i Arjeplogs kommun som etablerade sin verksamhet på internet.

Det började hemma i hallen hos Marianne och hennes man Jan Thorfve. Året var 1978, och Marianne sålde godis till byns turister. Sortimentet utökades med det som kunderna frågade efter: fiskeutrustning, souvernirer, mat och tidningar.

-Sedan blev det postorder, vi satte in annonser i tidningar, och sålde framför allt flanellnattskjortor och unikaboxar, berättar Marianne.

I mitten av 1990-talet kom så möjligheten att koppla upp sig mot internet. Marianne Thorfve var snabbt ute med en hemsida.

-Vi var först i Arjeplogs kommun med att översätta vår hemsida till tyska, minns hon. Tänk, vi, här ute i Adolfström, ett litet, litet företag…

Ett par år senare var det dags för nästa steg, en nätbutik. Plötsligt hade Handelsboden i Adolfström fått nya kunder. Och Marianne fascinerades över möjligheterna.

 

-Nätbutiken ger en otrolig frihet, kunderna klickar sig runt och sköter sig själva, och jag kan göra annat under tiden. Till och med åka bort en helg! Sen blir det förstås mycket jobb när jag kommer hem, för varje order ska expedieras snabbt, men det går bra.

Under årens lopp har sortimentet i Handelsboden både förändrats och utökats. Några matvaror syns knappt till längre, men hyllorna dignar av leksaker, praktiska saker, vackra saker, förunderliga saker och godsaker.

-Under en period sålde jag falukorv och sådant, men stormarknadernas intåg i Norrland märktes även här, konstaterar Marianne Thorfve. Nu är det här en komplementsbutik, där kunderna köper den mat de glömt att köpa innan de åkte hit, punkt slut.

Men att stänga Handelsboden har aldrig varit ett tänkbart alternativ.

-Nej, vad skulle jag göra istället? Baka? Städa? Virka? Jag vill ha något eget, och jag vill bo kvar här. Därför måste jag försöka hitta en företagslösning som fungerar här.

Marianne fortsatte att lyssna på sina kunder. Hon noterade vilka saker de frågade efter, och vad som väckte deras uppmärksamhet och intresse. Idag är Handelsboden i Adolfström ett uppskattat utflyktsmål, framför allt sommartid, och butiken på internet lockar kunder från hela världen.

När vi druckit ur vårt kaffe och gör oss färdiga att lämna Handelsboden, fortsätter Marianne Thorfve att gå igenom sina beställningar, bekräfta dem, plocka ihop och paketera varorna som ska skickas ut i världen.

-Igår gick ett paket iväg till Grekland. I dag gör jag ett till England, och imorgon skickar jag paket till både Norge och Finland, säger Marianne och ler.

På gården utanför ligger snön orörd. Många av Handelsbodens kunder har aldrig satt sin fot här.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 12 december 2010.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x