Från 6 december 2010:  Är det lämpligt av en lärare att ställa upp i en nakenkalender? Den frågan fick Skolverket när Jutiskalendern kom ut för fjärde året, den gången med Jutis-Qvinnen som tema. Såvitt jag kan minnas kom inget officiellt och entydigt svar från Skolverket, men Madelene Aheinen Westerlund gav ett klart besked: ”…om våra kalendergubbar dög i tre år så ska väl vi Qvinnen också duga.” / Marianne

Läraren Madelene Aheinen Westerlund, möttes på måndagen av uppgiften att hon blivit anmäld till Skolverket för sin medverkan i Jutiskalendern.

-Det ger en underlig känsla, säger hon.

När Madelene började undersöka vad som låg bakom uppgifterna, visade det sig att någon formell anmälan inte är gjord i dagsläget.

Däremot har hon fått besked om att en person gjort en förfrågan till Skolverket, om det är moraliskt och etiskt rätt att en lärare figurerar i en nakenkalender.

Madelene Aheinen Westerlund ångrar inte att hon ställt upp som Qvinna i Jutiskalendern. För henne handlar det om en god sak (20 kronor per såld kalender går till cancerforskning), och om att det aldrig är fel att våga stå för den man är.

-Det finns naturligtvis ett skönhetsideal idag, men om våra kalendergubbar dög i tre år, så ska väl vi Qvinnen också duga, säger hon.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 6 december 2010.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x