Från 21 december 2010: Julmarknad på Liseberg. Ett evenemang som lockar åtskilliga tusentals människor. Anna-Lena Forsman såg möjligheterna, och byggde upp en Lapplandsby, med personal från Arjeplog och produkter från Lappland. Sedan ett antal år tillbaka driver hon inte längre verksamheten själv, och i år blev det ingen julmarknad alls på Liseberg. Men förhoppningsvis kommer nya möjligheter för Lapplandsbyn nästa år. / Marianne

Norrländska specialitéer och trevliga arjeplogsbor lockar massor av människor till Lisebergs julmarknad.

För åttonde året i rad har Anna-Lena Forsman, Fjällgården & Co, byggt upp sin Lapplandsby här, för att marknadsföra Arjeplog och Lappland.

Ren- och älgkött i olika former; kallrökt, varmrökt, gravat, torkat. Ren- och älgkorv. Björksaft, älgörtsaft. Suovas i pitabröd med sallad och dressing. Kaffeost. Västerbottensost. Hjortronsylt. Renskinn. Nybakad lappkaka.

 

Egna specialiteér som exempelvis Midvinterdryck (med bland annat blodapelsin, äpple och kanel) och Julgranskola (med bland annat grankåda, sirap och ingefära).
-Vi har faktiskt ett ganska stort produktutbud, konstaterar Anna-Lena Forsman när hon försöker räkna upp vad som säljs i Lapplandsbyn.

 

 

 

Men storsäljaren nummer ett är och förblir: torkat renkött.
-Hittills i år har vi nog sålt runt sju-åttahundrakilo torkat kött, gissar hon. Totalt, med allt inräknat, räknar jag med att vi kommer att sälja runt sex ton kött…
De stora volymerna gör det svårt för Anna-Lena att hitta leverantörer i Arjeplog.
-Men jag önskar verkligen att någon i Arjeplog kunde erbjuda den volym och den kvalitet som krävs för Lisebergs julmarknad, säger hon.

Ett tiotal arjeplogsbor är med och jobbar för Fjällgården & Co under julmarknaden.

 

Mediauppmärksamheten är stor, både inom och utom Sveriges gränser. En av de anställda, Johan Löfbom, berättar om sitt jobb på Arbetsförmedlingens webbsida, under rubriken “Kultur till salu på julmarknaden”. Han berättar om möten med människor, och om ett stressigt, men mycket stimulerande arbete.

Arbetsdagarna i Lapplandsbyn på Lisebergs julmarknad är tuffa. Öppettiderna är 13-21, men arbetsuppgifterna börjar tidigare, och slutar senare.
-Ja, det är bara att jobba på, men det går bra, säger Anna-Lena Forsman, innan hon måste rusa vidare för att fixa lite inför öppningsdags.

Ovanstående reportage infördes i Arjeplognytt den 21 december 2010.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x