En rentjur med en lång stängseltråd intrasslad i hornen avlivades mellan Arvidsjaur och Arjeplog i fredags.

– Det här är fjärde renen med något i hornen som vi hittat i sommar, och sånt här kan orsaka stort lidande, säger Jonas Stenberg, ordförande i Västra Kikkejaur sameby. Han riktar en vädjan till allmänheten att inte lämna fiskenät, rep och liknande utomhus.

 

 

Att rentjurar trasslar in sina horn i rep eller linor av olika slag händer. Men det är ovanligt, och Jonas Stenberg kan inte minnas att de hittat så här många renar under samma sommar tidigare.

Han har hittat renar med rep, stängseltråd och fiskenät i hornkronorna.

– Det har varit onormalt mycket ohyra hela sommaren och hösten, och då vet vi att renarna gärna går in i lador och uthus som står öppna, för att söka skydd och finna svalka. Det är förstås en förklaring till att problemet ökat, såvitt jag vet brukar folk inte lämna rep, elstängsel och fiskenät ute i skogen. Men jag skulle vilja rikta en vädjan till alla som bor eller har fastigheter i våra åretrunt-marker att de tänker sig för och inte lämnar stängsel, rep och nät löst hängande så att renarna kommer åt dem.

Jonas Stenberg önskar också den som ser en ren med något intrasslat i hornen, eller med någon annan skada, kontaktar någon i samebyn och berättar om det.

 

 

– Just den här rentjuren som avlivades i fredags fick vi tips om i mitten av september, då var den vid Kuorrokveik. Men vi har inte hittat den förrän idag, nedanför Baktåive, och det var tack vare ett tips från en person som fick syn på den och kunde tala om i vilket område den fanns. Det är av stort värde för oss att få kännedom om skadade djur och vart de befinner sig.

Den ovan nämnda rentjuren kunde inte infångas och befrias från stängseltråden, och därför var avlivning enda utvägen.

 

– Om vi inte hade fått tag på den här renen före vintern, hade den strukit med på ett plågsamt sätt när snö och is samlats i reptrasslet. Det är med största sannolikhet hanrenar som trasslar in saker i hornen. Om de sedan under brunsten börjar slåss med en annan ren är risken stor att de fastnar ihop, och då svälter två djur ihjäl under stort lidande.

Inom Västra Kikkejaur har ytterligare en ren avlivats av samma orsak denna sommar, och två renar har infångats och befriats från det som trasslat in sig i hornkronorna. De två renar som hade stängseltråd i hornen uppehöll sig i samma område när samebyn fick första rapporterna om dem.

– Vi kanske aldrig kan komma ifrån problemet helt och hållet, men om vi hjälps åt kan vi minska lidandet för renarna, säger Jonas Stenberg.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x