Cathrin Söderberg är en av de vandrare som tog sig upp på femton toppar i sommarens Top of Arjeplog. Snön hann dock före henne på sista toppen, Rijvvá. FOTO: Maria Söderberg

Vandra tillsammans – håll avstånd blev årets uppmaning och en slogan för Top of Arjeplog. När många andra aktiviteter och arrangemang ställdes in på grund av coronapandemin, lade Maria Söderberg in en högre växel på de orter “Top of-konceptet” har etablerats.

Antalet registrerade toppbestigningar har ökat markant jämfört med tidigare år, och enbart i Arjeplog har uppskattningsvis totalt runt 1 500 toppbestigningar gjorts.

– Det har blivit en umgängesform, säger Maria Söderberg.

Toppvandringar har blivit en mycket uppskattad aktivitet, även i mörker. FOTO: Maria Söderberg

På Top of Arjeplog-kortet för 2020 finns femton toppar angivna. Elva personer, de yngsta 9 och 12 år (Ned och Rob Martin), har bestigit samtliga toppar. Nenne Åman och Maria Söderberg har, förutom dessa femton toppar, tagit sig upp på den namnlösa toppen i Sulitelma 1 877 m.ö.h.

En av de som nådde femton toppar är Cathrin Söderberg, som till vardags arbetar på Transportstyrelsen i Arjeplog. Den sista toppen, Rijvvá 1 438 m.ö.h. tog hon bara fyra dagar innan slutdatum för sommarens Top of Arjeplog.

– Jag hade inte bestämt mig för att kryssa av alla toppar på årets kort, det bara blev så. Det har varit så roligt, säger hon.

Årets tuffaste utmaningar har varit Gujkkultjårro och Rijvvá, med vandringar på två mil tur och retur, samt Själbmátjåkkhå med en mil tur och retur.

Vana toppvandrare: Seved, Anna och Snöfrid Blomgren. Seved tog 13 toppar, Anna och Snöfrid 12, denna sommar. FOTO: Maria Söderberg

Familjen Blomgren tillhör de trogna vandrare som deltar år efter år.

– Vi är så nöjda, säger Anna Blomgren, som tillsammans med sjuåriga dottern Snöfrid tagit tolv toppar denna sommar. 13-årige sonen Seved besteg tretton toppar.

Den pågående coronapandemin har inte på något vis stoppat upp Top of Arjeplog. Femton gemensamma turer har anordnats, samtliga med säkerhetstänk och arrangörernas uppmaning ”Håll avstånd – vandra tillsammans” i fokus. Vid flera av de gemensamma turerna har en toppgäst inbjudits, och bland dem kan nämnas arkeolog Markus Fjellström, kommunalrådet Isak Utsi, musikern Martin Lestander och renskötaren Lennart Jonsson.

Vid flera av de gemensamma turerna har gäster inbjudits. Här fotografen Johan Fjellström, som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. FOTO: Maria Söderberg

Antalet toppbestigningar som noterats på de kort arrangörerna fått in i Arjeplog är 922. Detta kan jämföras med fjolårets notering, 650 toppbestigningar.

– Men vi vet, både genom kortköp och via Facebook-gruppen, att antalet toppvandrare är betydligt större, kanske upp emot det dubbla. Jag skulle säga att det i vart fall med största sannolikhet rör sig omkring 1500. Det här har blivit ett sätt att umgås, och många har inspirerats till vandring av vänner, släktingar och den information som ges till besökare i kommunen, säger Maria Söderberg.

VId finalen som hölls den 3 oktober kom ett fyrtiotal vandrare. Finalen hölls förstås utomhus, och en fråga som togs upp var toppar inför 2021, när Top of Arjeplog firar tioårsjubileum.

André Karlberg, som deltagit från första sommaren, föreslog att alla fjälltoppar som varit med under årens lopp ska finnas med till jubileumsåret, och att man sedan får välja vilka man går upp på. Ett förslag som välkomnades av de vandrare som samlats till finalen.

Resultat 2020 års Top of Arjeplog: (där inget annat anges är hemort Arjeplog)

15 toppar: Rob Martin (12 år), Ned Martin (9 år), Anna-Lena Nilsson, Jannike Nilsson, Cathrin Söderberg, André Karlberg, Gussar Blomgren, Håkan Sundström, Grit Martin, Nenne Åman, Maria Söderberg.

14 toppar: Frida Holmgren, Ulla-Carin Olofsson, Mellanström, Palle Olofsson, Mellanström, Lilian Flinkfeldt, Sören Marklund, Gunilla Lindfors.

13 toppar: Ebba Holmgren (15 år), Seved Blomgren (11 år), Birgit Wännström, Åke Wännström, Åse Sundström, Alf Sundström, Racksund, Thomas Martin, Agneta Carlman.

12 toppar: Jennifer Nilsson, Lennart Jonsson, Snöfrid Blomgren (7 år), Anna Blomgren, Micke ”Målare”, Manne Karlsson, Luleå, Torleif Burman, Mellanström.

11 toppar: Ben Martin (15 år), Mattias Backman, Luleå.

10 toppar: Elaine Lestander, Lena Mattsson, Kurt Mattsson, Anna Håbet, Jutis, Amanda Wiklund (11 år), Yvonne Marklund, Jutis, Evanilda Lindfors, Åke Degermark, Korsträsk, John Rosie, Magdalena Rosie, Petronella Edlund, Luleå.

9 toppar: Agneta Lestander, Hjo, Elaine Lestander, Birgitta Wellborg, Piteå, Åsa Adamsson.

8 toppar: Arne Nygren, Enviken, Johan Fjellström, Lotta Lestander, Jutis.

7 toppar: Thomas Österbro, Jonas Åkerström, Hjo, Frid Westerlund, Jutis, Rikard Hedman, Solveig Hedman.

6 toppar: Susanne Årnell, Piteå, Illona Fjellström, Sven-Arne Jonsson, Öjersjö, Sara Lindborg, Öjersjö, Esther J. Egger, Björklund, Michael Ballas, Björklund.

5 toppar: Karin Hellander, Umeå, Vanessa Volland Sundström, Chanel Rosie, Brita Hallnor, Lippi, Jarl Blomgren (15 år), Ingrid Westerlund, Jutis, Therese Samuelsson, Sundbyberg, Maria Samuelsson, Bernt Adolph, Inger Lestander.

4 toppar: Jakob Wassberg, Östersund, Kristin Jonsson, Östersund, Karin Renberg, Piteå, Birger Österbro, Jehan Ateaa, Piteå, Elisabeth Jonsson, Arvidsjaur, Rune Jonsson, Arvidsjaur, Meja Aheinen, Jutis, Isak Nilsson, Bellonäs, Christina Westerlund, Eddie Sadelius, Meja Aheinen Vesterlund, Jutis, Jesper Wiklund.

3 toppar: Agnar Blomgren, Marita Ericsson, Arvidsjaur, Stefan Bystedt, Göteborg, Josefine Bystedt, Göteborg, Börje Bengtsson, Ebba Johansson, Jönköping, Kjelle Johansson, Bromma, Ingela Johansson, Bromma, Gunilla Westergren, Helsingborg, Ebba Österbro, Marianne Hellgren, Bastuträsk, Roger Hellgren, Bastuträsk, Anna-Greta Wallmark, Boden, Åke Burman, Mikael Degermark, Luleå, Elias Alnqvist, Ånge, Therese Söderberg, Gustav Hedklint, Vemdalen, Viktoria Lestander, Luleå,Victor Sandorf, Mica Vesterlund, Jutis, Liam Rosie, Arvid Nilsson, Bellonäs, Joakim Wiklund, Ella Sadelius, Ingalill Olofsson, Älvsbyn, Anna Olofsson, Älvsbyn, Mica Vesterlund, Jutis, Emma Lestander, Ånge, Andreas Kalsson, Ånge, Helena Sonidsson Lundqvist.

2 toppar: Nike Wassberg, Östersund, Isak Utsi, Kurt Carlman, Elisabeth Lestander, Ånge, Joakim Flinkfelt.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x