Nu förbereds en avveckling av Hornavanskolan i Arjeplog. Från och med hösten 2021 ska inga nya elever tas in, vilket innebär att skolan blir utan elever från och med våren 2023.

– Inget skarpt beslut är taget, men det finns en politisk samsyn i frågan, och mitt uppdrag är tydligt, säger Fredrik Westerlund, utbildningschef i Arjeplog.

Det är kommunstyrelsen som har gett Fredrik Westerlund uppdraget att förbereda det man kallar en omställning av gymnasieskolan.

– Förslaget vi bereder är att kommunen inte längre ska vara huvudman för gymnasieskolan, utan att vi istället ska erbjuda utbildning via Arvidsjaur och Skellefteå, säger kommunalrådet Isak Utsi. Vi har under lång tid sökt efter hållbara lösningar, och nu tror vi att vi har ett bra alternativ.

Den lösning som förbereds är ett samarbete med Skellefteå kommun, som innebär att elever i Arjeplog erbjuds fjärrundervisning på hemorten under första gymnasieåret. År två och tre sker utbildning på plats i Skellefteå.

– Från och med hösten 2022 är avsikten att vi också ska kunna erbjuda lärlingsprogram på heltid i Arjeplog under alla tre läsår på gymnasienivå, säger Fredrik Westerlund.

Ett annat alternativ som erbjuds den som vill bo kvar i Arjeplog är dagpendling till gymnasiet i Arvidsjaur.

I ett pressmeddelande sägs att kommunens totala kostnad för gymnasieutbildning är drygt 22 miljoner kronor per år, och att överkostnaden är 10 miljoner kronor per år.

– Enkelt uttryckt kan man säga att om alla elever läste på andra orter skulle kommunens kostnad bli 12 miljoner kronor, säger Fredrik Westerlund.

Personalen på Hornavanskolan informerades om förslaget på måndagsförmiddagen. I nuläget sker inga förändringar i personalstyrkan, men enligt Fredrik Westerlund kommer 17-18 anställda på sikt att beröras av förändringen.

– Att avveckla en skola är alltid en tråkig och uppslitande händelse, men i det här fallet delar jag politikernas uppfattning att kostnaderna blir ohållbara. Jag gav personalen informationen i måndags, och ska tillbaka i eftermiddag och vara med på deras personalkonferens. En sådan här sak rör upp mycket känslor, och det finns både frustration, oro och sorg hos personalen, men också tankar kring hur vi kan göra det här så bra som möjligt.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x