Dogge Doggelito fick publiken att dansa salsa i Arjeplogs kyrka. Här gjorde han sitt fjärde framträdande i Norrbotten med Dogge the show. FOTO: Ingo Marklund

 

Under en tjugotvå kyrkor lång turné vill Dogge Doggelito sprida glädje och möta människors tankar och frågeställningar. I Arjeplog handlade samtalet om allt från Gud till fågelspindlar, och hela publiken stod upp och dansade under hans show.

– Vi lever i en konstig tillvaro nu, med pandemin och allt vad den innebär. I allt det mörka vill jag bidra med en ljus stund, säger han.

Turnén, som går under namnet Dogge the show, beskriver Dogge själv som en blandning mellan talkshow och sång, där han ger mer av sig själv än vanligt.

– Jag har sjungit i 37 år. Jag är en artist, jag kommer ut någonstans, sjunger, några tar selfies med mig och sedan drar jag. Men någonstans vill vi alla ändå bli lite djupa och allvarliga, och i samtalen i kyrkan kan publiken komma närmare mig och få veta mer om mig. Det blir jättespännande och jag får möta så mycket kärlek och uppskattning. Jag hoppas också att jag kan inspirera någon.

Samtalet i Arjeplogs kyrka leddes av Ann-Christine Sundström. Bland mycket annat berättade Dogge om sina fågelspindlar, som enligt honom är världens bästa husdjur. FOTO: Ingo Marklund

Vid framträdandet i Arjeplogs kyrka var det så fullsatt som det kan bli just nu, det vill säga femtio personer.

– Många är rädda, och väljer att stanna hemma i denna speciella tid, så det kan hända att det bara kommer tio personer. Men jag gör min show på samma sätt ändå, oavsett hur många själar som tagit sig till kyrkan, säger Dogge Doggelito.

Under turnén passar Dogge Doggelito på att lära sig mer om de orter han besöker. Gunilla Balkow välkomnade honom till Silvermuseet. FOTO: Ingo Marklund

 

 

Att göra en kyrkoturné känns helt naturligt för Dogge, som har en kristen tro, och dessutom har studerat teologi.

– Jag är inte intresserad av att bli präst, men jag ville få lära mig vad bibeln säger. Jag är delaktig i många människors liv, och vill leva som bibeln säger. Det är jätteroligt att kyrkorna hakade på den här idén och det är fantastiskt att få åka runt i Sverige, träffa så underbara människor och uppleva så mycket. Att få gå på museum och lära mig mer om orten är guld för mig. Jag mötte en stor gästvänlighet och kärlek i Jokkmokk, och Arjeplog är likadant. Jag vill säga tack till alla som dök upp och delat tid med mig här.

 

 

 

 

 

Ordet ”tack” är också något Dogge Doggelito använder i sin tro.

– Jag brukar inte be Gud om något, han har så mycket att göra och jag har det så bra. Men jag brukar tacka Gud för allt jag får.

Vid sidan av kyrkoturnén är Dogge aktuell med ett nytt album, Vem kommer ihåg Affe. Där tolkar han sin idol Björn Afzelius.

– Jag gör det tillsammans med hans band Globetrotters, som spelar alla låtar utom Ikaros. Där spelar Marco Rios.

Just Ikaros var den låt som väckte Dogge Doggelitos intresse för Björn Afzelius.

– För länge sedan träffade jag en tjej som hette Rebecka. Hon frågade mig om jag visste vem hennes pappa var, och jag sa nej. Hon sa hans namn, men jag visste fortfarande inte vem han var. Så berättade hon att han skrivit en låt till henne, en låt som hette Rebecka. Jag bestämde mig för att köpa albumet och lyssna på den. På samma skiva fanns Ikaros. Den inledande texten i den låten känner jag så väl igen från min barndom, och sedan blev jag ett maniskt fan av Björn Afzelius. Han gillade Latin Kings också, och jag är jätteglad över att få damma av hans låtar nu.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x