Årets höstmarknad i Arjeplog ställs in. Beslutet har fattats av kommunens ledningsgrupp, och orsaken är coronapandemin.

– Det vore både oansvarigt och olämpligt att anordna marknaden med den situation som råder, säger Fredrik Westerlund, kultur- och utbildningschef.

Höstmarknaden skulle ha ägt rum första helgen i oktober.

– Egentligen var det inte svårt att ta beslutet, men det är självklart viktigt att överväga en sådan här sak noga eftersom marknaden är viktig för Arjeplog. Under pågående pandemi ser vi inga möjligheter att anordna en marknad, säger Fredrik Westerlund.

Han hänvisar bland annat till att offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare inte är tillåtet, och att ett ökat resande till och från Arjeplog ökar risken för smittspridning.

– Det viktigaste nu att vi håller ut, att vi inte börjar tänka att faran är över.

I anslutning till höstmarknaden arrangeras även den Samiska veckan. I vanliga fall brukar den bjuda på bland annat föreläsningar, konserter och filmvisningar för allmänheten. Så kommer det dock inte att bli i år.

– Samiska veckan kommer inte att ställas in, men den kommer att arrangeras i ett annat format än vanligt, säger Fredrik Westerlund. Det kommer inte att anordnas några stora, allmänna föreläsningar och filmvisningar, utan insatserna blir i mindre skala och riktade mot framför allt skolan.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x