I tidsenlig klädsel berättade författaren Lars Gyllenhaal om dramatiska händelser i Arjeplogsfjällen under andra världskriget. Statens vilstuga var en av de Sepalsbaser som fanns i Sverige.

Statens vilstuga vid Silvervägen spelade en viktig roll under andra världskriget. Den var bas för en grupp soldater, vars främsta uppgift var att utföra sabotage och hejda tyskarnas framfart i Norge. Basen gick under namnet Sepals III, men kallades även Truls.

Totalt ett fyrtiotal personer kom för att lyssna till författaren Lars Gyllenhaals berättelse om de dramatiska händelser som utspelade sig här under slutskedet av kriget.

Statens vilstuga vid Silvervägen. Den byggdes här 1870, för de som färdades över fjället till och från Norge. Under slutskedet av andra världskriget befann sig 15 soldater, vars främsta uppgift var att utföra sabotage, här.

Vilstugan ligger på svensk mark, precis intill Silvervägen några kilometer från gränsen mot Norge. Den uppfördes här 1870 som vilstuga för de som färdades över fjället till och från Norge. Stugan renoverades 100 år senare men står numera bara och förfaller.

På den trasiga informationstavlan varken finns eller fanns några upplysningar om vad som pågick här under senare delen av andra världskriget.

 

Lars Gyllenhaals berättelse fokuserar på en norsk soldat vid namn Leif Schanche, ledare för den grupp som befann sig i vilstugan under vintern och våren 1944-45.

– Han kom till Sverige 1943 till vad som först kallades för hälsoläger, och sedan övergick till att kallas polisläger. Man sa att man utbildade polistrupper, men utbildningen innehöll även sånt som poliser inte gör. Leif Schanche fick bland annat öva sig på att fästa minor under vatten, i Sturebadet i Stockholm.

Så småningom inleddes Operation Sepals, en verksamhet som omfattade både underrättelseverksamhet, förmedling av bland annat vapen och ammunition samt sabotage. En av baserna för verksamheten blev just Statens vilstuga i Arjeplogsfjällen.

– Leif Schanche och hans 14 män låtsades vara turister, och hade då på sig civila kläder. Deras huvudsakliga uppgift var att utföra sabotage, och huvudobjektet var Hitlers polarjärnväg, den som skulle gå från Mo i Rana till Kirkenes. Det bygget startade 1943, med hjälp av sovjetiska krigsfångar. Många tusen av dem dog, berättade Lars Gyllenhaal.

Lars Gyllenhaal visade denna kompass, som tillhört och har använts av Fahle Isberg, en av de som etablerade Sepalsbasen i Pältsastugan. Fahle Isberg var korrespondent för Dagens Nyheter. FOTO: Maria Söderberg

Natten mot den 6 maj samlade Leif Schanche sina män i vilstugan. Lars Gyllenhaal berättar om ett dramatiskt dygn.

– De hade hört att kriget var på väg att ta slut, och bestämde sig för att gå in i Norge, i Junkerdal. Men det som händer då är att de blir tagna, sparkade och slagna. Leif ställs inför tysk krigsrätt och domen blev att han skulle skjutas klockan 6 på morgonen den 7 maj. På morgonen får han besked om att han är fri, men att han inte får lämna området inom 24 timmar. Han förklarar för tyskarna att det blir värst för dem om han inte får åka till Bodö och stoppa de sabotage som planerats, och det slutar med att han får åka dit. Trots att Leif Schanche och hans män tillhör dem som befriar Norge och han bidrar till en bra nedrustning utan slutstrid, så blir han väldigt märkt av det som sker. Han får sedan i uppdrag att ta hand om quislingarna, och han blir väldigt illa berörd av det, han kallar det för ett svinjobb.

Denna del av vilstugans historia är okänd för många, och bland de närvarande vid Lars Gyllenhaals föreläsning uttrycktes förhoppningar om att byggnaden ska rustas upp och underhållas, samt att information om det som skett här ska finnas.

Författarmötet vid vilstugan var ett arrangemang inom ramen för Bok & Vandring, i samarbete med Nordland Nationalparkcenter. Övriga författarmöten som planerats inför årets Bok & Vandring har skjutits upp till nästa år, på grund av den pågående pandemin.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x