Visionen om fiber till alla i Arjeplog ser inte ut att förverkligas. Projektet har dragit ut på tiden och detta, samt den otydliga informationen har kritiserats från flera håll. Nu meddelar Telia/Zitius att fiber endast kommer att dras till ett begränsat antal byar och områden. Efter sommaren kommer Telia att återkomma med meddelande om vilka områden som istället kan erbjudas fast bredband via mobilnätet, så kallad FWA.

I dagarna har informationsmejl skickats ut från Zitius till kunder som registrerat sig och begärt avtal för fiberuppkoppling.

De som bor i områden där fiberutbyggnad ska ske, har fått besked om att arbetet nu ska påbörjas, och att avtalet är giltigt under förutsättning att inte alltför många i samma område utnyttjar sin ångerrätt och säger upp avtalet.

De som bor i områden där fiberutbyggnad inte kommer att ske har fått besked om detta, om att beställningen tas bort och om att Telia Company ser över alternativa lösningar och återkommer efter sommaren.

– Det finns flera orsaker till att vi inte kan gräva fiber till alla. Vi är en kommersiell aktör som måste få ihop kalkylen, och det går helt enkelt inte att nå ut med fiber överallt, säger Inger Gunterberg, pressansvarig hos Telia.

De områden som nu ska få fiber är Mellanström, Stensund, Rattik, Hällvik, Racksund, Laisvall, Jutis, Rimobäcken och Jäckvik. Men Inger Gunterberg betonar att det inte är säkert att samtliga fastigheter i dessa områden kan få fiberuppkoppling.

– Det beror på exakt var och hur vi kan dra nätet. Det kan finnas geografiska och topografiska hinder, eller bli problem med markupplåtelser på vissa platser, men fiber kommer att kunna erbjudas kunder i stora delar av dessa områden.

För de som inte kan erbjudas fiber, ska Telia undersöka möjligheterna att erbjuda FWA, en lösning via mobilnätet.

– Det är inte 5G, man kan kalla det ett vassare 4G, med motsvarande kapacitet som fiber. Det finns inte tillgängligt i Arjeplog i dagsläget, men vi har byggt i Trosa och Ljusnarsberg med bra resultat och nöjda kunder, säger Inger Gunterberg.

Vilka områden som kan vara aktuella för denna lösning kan Inger Gunterberg inte säga i dagsläget.

– Vi får återkomma efter sommaren med den informationen.

Cirka 45 miljoner kronor har beviljats till Telia / Zitius i statligt stöd för fiberutbyggnad i Arjeplogs kommun. Delar av detta belopp kommer inte att kunna användas av Telia/Zitius, eftersom projektet inte fullföljs som planerat. Bidraget gäller endast fiber, inte mobila lösningar.

– Vi har försökt att få inkludera andra tekniker som ger en motsvarande bredbandsuppkoppling, men än så länge är det endast fiber som ger rätt till detta stöd. Vi kommer därför att betala tillbaka pengar till Länsstyrelsen, säger Inger Gunterberg.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt betecknade kommunens avtal med Zitius som ”Sveriges bästa bredbandsavtal” när det undertecknades. Hon tillhör de kunder som fått besked att fiberutbyggnad inte kommer att ske enligt hennes begäran, men tycker fortfarande att avtalet är bra.

– Man måste hålla isär fiberutbyggnad och bredbandsutbyggnad. Det finns andra bra lösningar för bredbandsuppkoppling. Jag har blivit löst från mitt avtal om fiber till fritidshuset i Nåtti, och därmed befriad från avgiften på 19 900 kronor. Nu inväntar jag att Telia ska komma efter sommaren och presentera en annan lösning för bredbandsuppkoppling, till ett lägre pris, säger hon.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x