Isak Utsi, för närvarande bosatt i Luleå, kan bli den första samiska kommunstyrelseordföranden i Sverige. FOTO: Magnus Stenberg

Isak Utsi föreslås bli nytt kommunalråd i Arjeplog.

– Det här känns otroligt spännande, och det känns väldigt hedrande att ha fått frågan, säger han.

Det är socialdemokraternas valberedning som lägger fram förslaget, och frågan om vem som ska bli kommunalråd avgörs slutgiltigt av kommunfullmäktige den 25 juni.

I september förra året meddelade nuvarande kommunalrådet Britta Flinkfeldt att hon vill lämna sitt uppdrag. Sedan dess har Socialdemokraternas valberedning letat efter en lämplig efterträdare, och nu är arbetet avslutat. Den 17 juni ska partiets medlemmar ta ställning till förslaget.

– Vi gick ut brett och bad om förslag och tips, och det här var ett av de namn som dök upp då. Vi tror att han har en bra bakgrund, och för oss känns det här som ett bra förslag, säger Mats Abrahamsson, ordförande för Socialdemokraterna i Arjeplog.

Isak Utsi är uppväxt i Jokkmokk, men för närvarande bosatt i Luleå, där han arbetar med näringslivsfrågor. Han har studerat statsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet, arbetat för studentkåren vid LTU och han har varit förbundsordförande för Sáminuorra.

– Jag blev kontaktad av valberedningen för en tid sedan, och fick då frågan om hur jag skulle se på ett politiskt uppdrag med stort ansvar i Arjeplog. Efter det har jag fört en dialog med partiet, och försökt sätta mig in i situationen i Arjeplog och vad kommunen står inför. När jag så fick frågan skarpt, valde jag att säga ja. Enligt mig är det här ett av de finaste politiska uppdrag man kan ha, och det är väldigt hedrande att ha fått frågan, säger Isak Utsi.

Under de kommande veckorna kommer Isak Utsi att fortsätta försöka lära känna kommunen, och hitta en bostad här. Befolkningsutveckling är en av de frågor han anser vara viktiga.

– Jag ser flera spännande utmaningar i det här. Först och främst det strukturella, jag kommer från Jokkmokk och förstår den utmaning det kan vara för medborgare och politiker att bo och verka i en liten inlandskommun. Det handlar även om att skattekronorna ska räcka till vård, skola och omsorg, men också till utveckling och investeringar. Samverkan är en annan viktig bit att arbeta med, både inom och utom kommunen.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x