Idag har Hälsocentralen i Arjeplog tillräcklig bemanning. Hur det ser ut imorgon, eller under påskhelgen, är osäkert. – Vi är sårbara. I värsta scenariot halveras personalstyrkan, säger verksamhetschefen Carola Wallstål.

Statsministern har gjort det.

Regionledningen har gjort det.

Kommunalrådet har gjort det.

Hälsocentralens verksamhetschef har gjort det.

Sjukvårdspersonal har gjort det.

Privatpersoner har gjort det.

Rekommenderat och vädjat att påskfirare stannar hemma i år. Framför allt för att minska belastningen på sjukvården och dess personal.

– Det här är på riktigt. Det är allvar. Idag har vi tillräcklig bemanning. Imorgon vet jag inte. Vi har, precis som på andra ställen, en ökad sjukfrånvaro bland personalen, säger Carola Wallstål, verksamhetschef på Arjeplogs Hälsocentral.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt har vädjat på facebook och i media om att folk ska stanna hemma. Att de inte ska komma till Arjeplog för att fira påsken i år.

– Det är med sorg i hjärtat jag gör det. Jag vill alltid välkomna folk hit. Men just nu vill jag att de stannar hemma, säger hon.

Både Carola Wallstål och kommunalrådet Britta Flinkfeldt påpekar gång på gång att det handlar inte enbart om risken för ökad smittspridning. Det handlar om sjukvård, och i förlängningen möjligheten att rädda människoliv.

– Det handlar om hur vi ska få våra resurser att räcka till, säger Britta Flinkfeldt.

I ambulansgaraget i Arjeplog står två ambulanser. Men bara en av dem är redo för utryckning dygnet runt.

– Vi har två ambulanser, ja. Den ena bilen är bemannad dagtid och har personal i beredskap kväll och natt. Men den andra är inte bemannad. Behövs den så ringer SOS alarm ut extra personal, eller tar beslut om att kalla in ambulans från grannkommuner, alternativt helikopter, säger Carola Wallstål.

Att bara en av ambulanserna är bemannad är inget nytt. Så har det varit under många år. Även under påskhelger, när antalet människor i kommunen och belastningen på vården vanligtvis är större än andra helger.

Men det finns en skillnad i år jämfört med tidigare år: Covid -19.

– Det har tillkommit en allvarlig sjukdom som vi måste ta hänsyn till. Alla i Arjeplog vet hur långt det är till Sunderbyn, och att det tar ett antal timmar innan ambulansen är tillbaka från en sådan resa. Nu måste man dessutom, om man transporterat en Covid-19-patient, stanna kvar på plats och sanera bilen, vilket tar ytterligare tid. Det är ett allvarligt läge just nu, säger Carola Wallstål.

Britta Flinkfeldt instämmer. Läget är allvarligt. Arjeplogs befolkning har en hög andel äldre människor, och de räknas som en av riskgrupperna.

– Även om en sjuttioåring är frisk och pigg, så är lungor, hjärta och andra organ sjuttio år gamla, och därmed har äldre svårare att klara en sjukdom. En stor del av Arjeplogs invånare tillhör riskgruppen. Smittan finns och sprider sig redan i länet. Jag har hört beräkningar som visar att Covid-19 kommer att blomma ut här under helgen och nästa vecka. Människor kommer att behöva vård, både på grund av virus och av andra orsaker, och vi behöver hjälpas åt för att resurserna som finns ska räcka till. Ett sätt att hjälpa är att inte åka hit just nu, utan stanna i sin hemkommun.

Påsken är en storhelg, och vårvintern är betydelsefull för många människor. Både på individnivå och för många företag i Arjeplogs kommun.

– Många av kommunens företag, framför allt utanför tätorten, är beroende av den här säsongen. Det gör det extra svårt för mig att vädja till människor att stanna hemma och inte komma hit just nu, men jag ser inget annat alternativ. Vi måste försöka hjälpas åt att klara den här situationen, säger Britta Flinkfeldt.

De långa avstånden, både inom kommunen och till sjukhus, är en utmaning när det gäller möjligheterna att ge vård. Personalresurser är en annan. På Arjeplogs Hälsocentral finns en grundbemanning med läkare och sjuksköterska/undersköterska dygnet runt. Men Carola Wallstål poängterar att vården i Arjeplog, liksom på alla andra platser, är i ett ansträngt läge just nu.

– Vi har, precis som andra, en ökad sjukfrånvaro, och det ökar risken för en lägre bemanning. Vi är sårbara. I värsta scenariot halveras personalstyrkan. När jag då hör och ser alla som lastar skotersläp och bilar för att åka till fjällen blir jag förtvivlad. Det är inte okej att åka på semester nu. Det här är på riktigt. Det är allvar. Och det är jätteviktigt att vi alla hjälps åt.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x