Malin Brännström blir ny chef för Silvermuseet/INSARC. Hon börjar sin nya tjänst den 8 maj. FOTO: Sofia Flinkfeldt

Malin Brännström efterträder Ingela Bergman som chef för Silvermuseet/INSARC från och med den 8 maj.

– Det känns helt fantastiskt att få möjlighet att fortsätta utveckla det som finns här och är så bra. Vi ser stora möjligheter för Silvermuseet och INSARC att växla upp en nivå till och bli ännu mer betydelsefulla för samhället och näringslivet här. Vi ska fortsätta följa doktorns devis,”Det får aldrig stå still” säger hon.

Malin Brännström är doktor i juridik, med markanvändning och -rättigheter som specialitet, och hon har funnits som gästforskare på Silvermuseet under ett antal år.

– Det är faktiskt ingen av oss som kommer ihåg exakt hur länge jag har suttit här, berättar hon och skrattar. Men när jag var doktorand vid Umeå Universitet satt jag hemma och jobbade med min avhandling. Så var det en föreläsning här på Silvermuseet, och där träffade jag Ingela. Hon erbjöd mig att komma hit och sitta här med mitt jobb ibland, och det tackade jag förstås ja till.

Malin Brännström trivdes på Silvermuseet. Så småningom fick hon eget kontor som gästforskare.

– Jag kom direkt in i en tvärvetenskaplig miljö, med ekolog, arkeolog och skogshistoriker, och jag har aldrig förut jobbat någonstans där jag trivts så bra. Det är fantastiskt att det finns ett museum och forskningsinstitut i Norrlands inland, med forskning av så här hög internationell kvalitet, jag hade nog inte riktigt förstått det innan jag kom hit. Ibland måste jag nypa mig lite i armen för att förstå att det faktiskt är sant att jag har fått den här möjligheten, säger hon.

Trion som ska leda Silvermuseet mot framtiden: Gunilla Balkow, administrativt ansvarig, Malin Brännström, chef för Silvermuseet/INSARC och Ingela Bergman, som efter drygt trettio år som chef nu kommer att jobba med forsknings- och utvecklingsfrågor. FOTO: Sofia Flinkfeldt

Tillsammans med Ingela Bergman och Gunilla Balkow ska Malin Brännström jobba för att förvalta och utveckla Silvermuseet/INSARC och dess verksamhet.

– Att ta på sig uppdraget ensam känns som mission imposslble. Därför har vi bildat ett team, vi ska jobba väldigt nära varandra och det känns som en stor styrka att ha både Ingela och Gunilla med sig. Vi ser en stor utvecklingspotential.

Som chef för Silvermuseet/INSARC vill Malin Brännström jobba utåtriktat och med ett stort samhällsengagemang.

– Lokal förvaltning är en hjärtefråga för mig. Många beslut fattas långt ifrån det område som berörs, och jag är av den uppfattningen att de som bor i ett område är de som bäst vet hur man ska använda området. Naturreservat är ett tydligt exempel. När besluten om vilka områden som ska bli naturreservat kommer från Stockholm kan det vara svårt att acceptera. De som bor i Arjeplog vet mer om vilka områden som behöver skyddas och hur de ska användas. Museet kan bidra mer i dessa diskussioner, historien är viktig både i nutid och inför framtiden.

Samarbete med andra museer och forskningsmiljöer ser Malin Brännström också som viktigt att fortsätta jobba med. Hon kommer, vid sidan av sin tjänst i Arjeplog, att fortsätta undervisa på Umeå universitet och ha kvar sin plats i Várdduos rådgivande organ.

– Det är viktigt att vi har ett brett nätverk, inte minst inom forskarmiljöer, säger hon.

Att ta över rollen som chef för Silvermuseet är förstås en stor händelse. Att dessutom göra det  i en tid när Silvermuseet, på obestämd tid, hålls stängt för allmänheten gör det hela till en lite extra speciell upplevelse.

– Ja, det är något jag alltid kommer att minnas. Men vi jobbar på, tar tillvara den här tiden och förbereder oss för att kicka igång den publika verksamheten så fort det är möjligt. Den här tiden visar hur viktig historien och ett museum kan vara för att ge perspektiv på saker och ting. Vi har haft spanskan i Arjeplog, det vi ser nu är också en allvarlig situation, men det har hänt förr och vi kommer igenom det.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x