Spanskan – en berättelse om sjukdom och sjukvård i Arjeplog. På lördag blir det teaterpremiär på Silvermuseet. FOTO: Kasia Baranowska

I år är det hundra år sedan spanska sjukan slog till i Arjeplog. Den slog hårt, och skördade många dödsoffer.

Nu uppmärksammas katastrofen i en teater, som visas på Silvermuseet under marknadslördagen.

– Det var en stor händelse som präglade samhället under lång tid, och en viktig del av lokalhistorien, säger Harleen Kalkat, som tillsammans med maken Magnus Karlsson driver Arjeplogs folkteater.

Magnus Karlsson och Harleen Kalkat vill lyfta den lokala historien med hjälp av Arjeplogs folkteater. Under marknadslördagen visar de teaterföreställningen Spanskan. Magnus Karlsson har skrivit musiken och Harleen Kalkat manus.

Harleen Kalkat och Magnus Karlsson kom till Arjeplog 2017. Ett av deras mål när de startade Arjeplogs folkteater var att lyfta upp den lokala historien. När de så bestämde sig för att försöka sätta upp en teater att visa i samband med marknaden stod det snabbt klart för dem vad temat skulle vara.

Spanskan, som utplånade tre procent av kommunens befolkning, kom nämligen till Arjeplog i just samband med marknaden 1920. Då fanns ingen läkare på plats.

– Föreställningen börjar med spanskan, och går sedan över i andra historier. Man kan säga att det är en sjukdoms- och en sjukvårdshistoria. Med fokus på kvinnornas historia vill vi lyfta fram delar av berättelsen om hur sjukvården kom till Arjeplog, säger Harleen Kalkat.

Harleen Kalkat har skrivit manus till teaterföreställningen, och Magnus Karlsson har skrivit musiken. Tillsammans med koreografen Linda Remahl och övriga skådespelare består ensemblen av tolv personer. Föreställningen är 30 minuter lång och kommer att visas på Silvermuseet vid två tillfällen under marknadslördagen.

– Det är en poetisk och dansant föreställning. Kanske lite rolig också, säger Harleen Kalkat.

Spanska sjukan slog till med full kraft i Arjeplog vid marknaden för hundra år sedan. I dag finns en annan influensa, corona, i allas medvetande. Ett lite märkligt sammanträffande, menar Magnus Karlsson och Harleen Kalkat.

Spanska sjukan som härjade för hundra år sedan var en influensasjukdom. Influensa är också ett högaktuellt diskussionsämne på grund av det nya corona-viruset.

– Det känns som ett lite märkligt sammanträffande. Men vi började jobba med det här för över ett år sedan, och då visste vi inget om corona, säger Magnus Karlsson.

De har båda två berörts av historierna om spanska sjukan och effekterna av den, men känner i dagsläget ingen större oro för coronaviruset.

– Nej, vi har inte begränsat oss på något annat vis än att vi ändrat våra semesterplaner, vi har ställt in planerna på att tågluffa i Europa. Men om det visar sig att småbarn drabbas hårt av corona, så blir det förstås annorlunda, säger Harleen Kalkat.

Föreställningen är kostnadsfri och vänder sig till en publik i alla åldrar. Region Norrbotten, Arjeplogs kommun, Musiketeatern, Arvidsjaurs kommun, Kulturskolan i Arvidsjaur, Silvermuseet samt ABF har gått in med finansiering till projektet.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x