Planerar för sommaren. Men tankarna går till nödsituation med coronaviruset. Nu gäller det att vara kreativ och varsam med oss själva och varandra.

Vi har en oersättlig tillgång – naturen. Tillsammans med småskaligheten kanske den just nu är vår bästa superkraft?

Sitter med slutredigering av årets Magasin Silvervägen. Ett sommarmagasin. Men hur gör vi nu när coronaviruset sveper över klotet? Först och främst är det en stor sorg för alla människor som drabbas av sjukdom och för de vars liv släcks. Vi följer rekommendationer om hur vi ska tvätta händer och alla andra viktiga råd. Samtidigt kan vi inte enbart sitta inne om vi är friska, det är ju möjligt ses med hälsans ABC i fokus. Eller blir det snart som i andra länder med utegångsförbud?

Fick just ett mejl från Joakim Hermanson, generalsekreterare i  Naturturismföretagen, en sammanslutning där jag är medlem. Han skriver om hur besöksnäringen står inför en mycket stor utmaning: “Med utbrottet och spridningen av corona (covid -19) har förutsättningarna för branschen snabbt förändrats. Ovissheten är stor och tidsperspektiven oklara”.

”Entreprenörer i vår bransch är helt enkelt doers”

Det är bara att understryka vad Joakim Hermanson skriver och när jag läser de följande raderna tänker jag på många besjälade företagare som jag mött inom besöksnäringen:
”I Sveriges fantastiska flora av natur- och ekoturismföretag finns många olika typer av verksamheter, med olika förutsättningar. Det finns inte ett recept på vad som är det rätta att göra i en situation som den vi nu har. Men oavsett olikheterna är vi övertygade om att en gemensam nämnare är handlingskraft och kreativitet. Entreprenörer i vår bransch är helt enkelt doers. Annars hade man sannolikt gjort något annat.”

Från Swedish Lapland Visitors Board och dess VD Andreas Lind finns liknande tankegångar: “Den närmaste tiden kommer att kräva kreativitet, uppfinningsrikedom och hårt jobb. Men också att denna bransch besitter precis just dessa egenskaper. Tillsammans kommer vi att göra det som krävs”. Det kan man läsa om i ett öppet brev efter en stor sammandragning med samtliga lokala destinationer, tillsammans med Region Norrbotten och Länsstyrelsen i Norrbotten. Det känns tryggt att många agerar i samråd och att vi lyfter fram varandras aktiviteter.

Våra vänner i Polarsirkelen turlag / Rana Turistförening, Norge, hanterar coronakrisen med att ställa in allt tills vidare: ”I rekken av tiltak som gjøres, kan dere lese våre her. Viktigst: Turer og interne møter avlyses og vi oppfordrer til å ikke bruke hyttene dersom du ikke har behov for det. Dette gjelder inntil videre.”
I Turismnytt finns en mycket väl sammanfattade artikel om den svåra situationen. Här beskrivs det redan nu akuta läget i landet för flyg, buss, tåg, hotell, eventföretag och andra som har sin verksamhet inom besöksnäringen. Den lilla glimt som finns handlar om naturturism. Samtidigt inbringar den inga stora belopp, men om man ser till hållbarhet på längre sikt har den stora fördelar.

Jag ringer Viltbutiken och pratar med Jonny Johansson. Top of Arjeplog ska varje helg lotta ut presentkort till lokala företag och de är först ut.
– Det är kris, säger han, och pekar på en kortare biltestsäsong som också kom igång senare på grund av varmare väder.
– Och nu stängs gränsen mot Norge. Det här slår hårt mot oss småföretagare.
Han och personalen vill hälsa att de lokalt boende kunderna och kafégästerna alltid varit viktiga, men att det nu är än viktigare att man inte överger dem.

– Vem kunde tro att det skulle bli så här?

Jonny Johansson är inte den enda som öppet uttryckt sin stora oro. Nyöppnande ICA Nära i Jäckvik och annan gränshandel får svidande minskning av kunder och två av Arjeplogs hotell, Silverhatten och Hornavan, begränsar eller stänger sina restauranger. Listan kan förstås göra längre.

Kreativa lösningar måste till

Nu gäller det alltså att tänka till och komma med hoppfulla lösningar. Det finns tusen skäl varav här bara är några:

♥  Nu om någonsin behöver vi rekreation och naturupplevelser. Ensam, i grupp och / eller med guide. Därför är det inte minst viktigt att det finns ett stort urval aktuella utflyktsguider. Här har Arjeplog en fördel. Vi har en sommaröppen turistbyrå på Silvermuseet.

♥  Vi kan självklart genomföra evenemang med skarp uppmärksamhet på de råd som lämnas av Folkhälsomyndigheten. Naturvandringar i frisk luft, det finns väl knappast något som kan vara bättre? Ja, det vore ju förstås att åka ut med båt eller kanske ta cykeln? I Arjeplog finns kunniga och spänstiga företag med guider.

♥  Vi måste alla hjälpas åt att lyfta fram de fina möjligheter som finns! Småskalighet är budordet. Boende, exklusiv mat, våra butiker med all nödvändig utrustning, hyra av båtar, bastu och fiske med ”extra allt”. Gemensam marknadsföring som tar sikte på lokal och regional turism. Krav måste framföras till muskelstarka strukturer som kan överbrygga svårigheterna.

♥  Att våren och sommaren 2020 kommer att bli exceptionell vet vi redan. Besöksnäringen – men självklart även andra näringar – kommer att få det tufft. Vi kan, mot bakgrund av vad experterna säger, anta att covid-19 kommer att fortsätta med sina härjningar. Ingen kan bestämt säga något i nuläget. Men – det finns mycket vi kan göra. Jag kan till exempel inte se något mer hoppingivande än att fortsätta agera som om det mesta ska kunna genomföras. Om man sedan tvingas ställa in har man ju gjort grundarbetet. Den här småskaligheten är kanske just nu vår bästa superkraft tillsammans med en fantastisk natur som alltid håller öppet?

Så, här är ett urval – ute i den friska luften:

– 22 mars och påskhelgen april med skidor & våfflor Top of Arjeplog.

– 1 maj t o m 30 september 2020: Top of Älvsbyn. Top of Piteå och Top of Boden drar igång. Vandra i grupp eller själv!

– 15 maj t o m 30 september 2020: Top of Arvidsjaur drar igång.

– 1 juni t o m 30 september 2020: Top of Arjeplog drar igång.

– Den 4-6 juni 2020 gästas vi av Renata Chlumska. Denna aktivitet riktar sig främst till unga. Det sker inom ramen för ett projekt med Leader Lappland och ABF Norr + kommunen och Argentis.

– För dig under 15 år: Gör en topptur en kväll eller var med oss och övernatta i tält. Vi lär oss att göra upp eld, överleva på sommarfjället och hur en karta fungerar. Top of Arjeplog tar med er till Áhkális 784 m ö.h. och Vuordnátj 652 m ö.h. med vår överlevnadsexpert Marcus Bove.

– Ulljábuovđđa 18 juni 2020 – vandra med Lennart Jonsson som guide.

– Arctic Circle race Long 27 juni 2020 från Mávasjávrre.

– Vandra med Amelia Adamo och Lotta Byqvist 2-5 juli 2020.

– Bok & Vandring i Jäckvik 16-19 juli 2020.

– Guidad visning Nasafjäll 9 augusti 2020.

– Glaciärvisning 13 augusti 2020 med glaciolog Per Holmlund.

– Arctic Circle Race 15 augusti 2020.

– Arctic Circle Race Bike 29 augusti 2020. Start vid Experience Arjeplogs shop på Silvervägen 1. Målgång på toppen av Galtis.

Text och foto: Maria Söderberg

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x